Никола Ровчанин / фото: Срђан Бољевић
23/10/2021 u 19:34 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ровчанин: За увоз струје потрошено 49 милиона еура

Лани су за увоз струје потрошили 17,6 милиона еура мање, казао је Ровчанин

Током протеклих девет мјесеци Електропривреда (ЕПЦГ) је за увоз електричне енергије издвојила 48,9 милиона еура. Издвојени износ, према ријечима извршног директора компаније Николе Ровчанина је 17,6 милиона већи него што је износио увоз електричне енергије током прошле године.

– ЕПЦГ је за увоз електричне енергије за протеклих девет мјесеци увезла 592 ГWх електричне енергије чија вриједност је износила 48,9 милиона еура. Од тога на дугорочном нивоу увезено је 225 ГWх вриједности 17,9 милиона еура, док је на краткорочном нивоу увоз био 367 ГWх вриједности 31 милион еура – прецизирао је Ровчанин.

Он је раније саопштио да је највећи увоз електричне енергије био у августу, када је потрошено 15 милиона еура. Поручио је да када је у питању домаћа производња, Термоелектрана у Пљевљима производи шездесет одсто од укупне потрошње и да уредно снабдјевање, али и сам увоз зависи од стабилног рада овог индустријског постројења.

– Током 2020. године увезено је 808, 5 ГWх електричне енергије вриједности 31,3 милиона еура. На дугорочном нивоу увезено је 394 ГWх вриједности 17,5 милиона еура, док је на краткорочном нивоу увезено 414 ГWх вриједности 14 милиона еура – казао је Ровчанин "Дану".

Када је у питању производња и увоз електричне енергије, предсједник Одбора директора Рудника угља Душан Јањушевић је саопштио да би Црна Гора, у случају прекида рада Термоелектране на дневном нивоу издвајала милион еура за увоз електричне енергије. Јањушевић је том приликом казао да би грађани били изложени невиђеним финасијским оптерећењима да нема домаће производње електричне енергије.

Еколошка реконструкција Термоелектране Пљевља је договорена са кинеско-црногорским конзорцијумом половином 2020. године, али још ниjeсу почели радови на реконструкцији тог постројења. Договорена цијена за реконструкцију је 54 милиона еура, с тим што ће бити потребни додатни радови који се процјењују на додатних 15 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:32