Флаширана вода (илустрација) / -Фото: SHUTTERSTOCK.COM
13/09/2021 u 07:40 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фирма „Кватро РХ“ тражи од Управе за воде да преузме концесију на извор „Лучичко врело“, планира да уложи око милион еура

Запошљавањем нових 20 радника у оквиру фабрике дjелимично се рjешава и питање незапослености у Општини Рожаjе, пише у документацији Управе за воде

Рожајска компанија "Кватро РХ", која је у власништву Решада Хоџића, покренула је иницијативу код Управе за воде да преузме у концесију извор "Лучичко врело" у циљу производње флаширане воде за пиће. То се може видјети у Предлогу плана давања концесија у области вода за ову годину.

– Извориште "Лучичко врело", Опшина Рожаjе Управа за воде, у име концедента, због неизвршавања уговорених обавеза, раскинула jе Уговор о концесиjи по БОТ аранжману за коришћење диjела вода са изворишта "Лучичко врело" за флаширање у комерциjалне сврхе са концесионаром "Aqua Plus Pro Vita" д.о.о. из Рожаjа. Након раскида уговора, подниjет jе захтjев од стране предузећа "Кватро РХ" д.о.о. из Рожаjа, у вези покретања инициjативе за додjелу концесиjе за извориште "Лучичко врело". Извор "Лучичко врелоˮ се налази на сjеверним падинама Косматице, поред самог корита лиjевог крака Лучичког потока, сjеверозападно око 1.350 метара од села Лучица. Од извора Лучичко врело, према истоку, наставља се долина Лучичког потока до коте 1266 м.н.м., одакле нагло скреће на jугозапад до села Лучица. Лучичко врело се налази око 7 км ваздушне линиjе сjеверно од Рожаjа у изворишноj челенци Лучичког потока чиjе воде директно отичу у Граховску риjеку на Састанцима – пише, између осталог, у документу.

Додају да се с обзиром на то да се ради о планинском простору може рећи да фабрика и извориште има добар положаj.

– Обjекат за производњу флаширане воде са пословном зградом и помоћним обjектима (машине, опрема, алати и прибор) у власништву jе подносиоца инициjативе. Извориште се налази на земљишту у државноj своjини. На самом изворишту саграђена jе каптажа у виду бетонског резервоара из коjег се вода дистрибуира цjевоводом до фабрике за производњу и флаширање воде. За концесиjу се тражи дио изворских вода, коjе ће се користити за потребе флаширања воде у комерциjалне сврхе. Изворска вода захватала би се на самом изворишту постоjећом каптажом. У зависности од захтjева тржишта, у почетном периоду, планирано jе флаширање 5,5 милиона литара воде годишње... – наводи се у документу. Истиче се да је инвестиционим проjектом за производњу флаширане воде, коjи jе урађен од стране подносиоца инициjативе, доказана економска одрживост инвестиционог улагања, коjа се отплаћуjе у трећоj години. Запошљавањем нових 20 радника у оквиру фабрике, тврде да се дjелимично се рjешава и питање незапослености у општини Рожаjе.

– За потребе формирања стартног биланса стања коришћени су подаци о улагањима коjа се предвиђаjу реализовати у оквиру Проjекта "Производња флаширане воде" како из сопствених, тако и из кредитних средстава. Проjекциjе биланса успjеха, по годинама, базиране су на претпоставкама раста прихода и трошкова и такође упућуjе на одрживост инвестициjе. Инвеститор има пуно право да уђе у реализациjу предметне инвестициjе, jер као што показуjе проjекциjа биланса успjеха за период од седам година, може се очекивати остварење сасвим задовољаваjуће висине стопе профита. На основу економског тока проjекта изводи се анализа економичности и рентабилности. Нето примици представљаjу разлику укупних прихода коjе проjекат оствари у периоду реализациjе увећаних за остатак вриjедности производње и годишњих трошкова увећаних за стартна инвестициона улагања од 1.090.000 еура. Цjелокупна инвестициjа (кредитна средства 250.000 еура и сопствена средства 840.000 еура) враћа се у трећоj години отплате кредита, што указуjе на високу профитабилну дjелатност и високу акумулативност – пише у документу управе за воде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:45