/ -FOTO: DAN, ARHIVA
13/06/2022 u 14:15 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рударима у Пљевљима укинута менза: На најтеже послове иду без топлог оброка

У Руднику „Градир Монтенегро“ рудари немају ни сендвич

У трци за профитом пљеваљски рудари су једни од ријетких у региону који немају током радне смјене топли оброк, односно кувано јело. Наиме, још прије десет година у самом Руднику угља је укинута рударска менза, јер је испекција утврдила да нијсу задовољени санитарни услови.

Тадашњем пословодству Рудника угља добро је дошло да укине рад кухиње и мензе за рударе и тиме смањи трошкове.

Од тада рудари и сви запослени у производњи и одржавању добијају суви оброк.

У „Вектри Јакић“ је била радничка менза, топли оброк имају запослени у Термоелектрани, само рудари немају, а раде најтежи посао, каже у изјави за „Дан“ синдикалац Милош Обренић.

– На самом почетку је било речено да ће се са неким од пљеваљских ресторана склопити уговор о испоруци куваних јела. То је, наводно, требало да буде прелазно рјешење, док се рударска менза не реновира. Нажалост, то није било тако, јер пословодству је тада, а и касније, био потребан профит, а не трошкови око запослења радне снаге у кухињи и ресторану – каже Обренић у изјави за „Дан“.

У Руднику „Градир Монтенегро“ рудари немају ни сендвич

Када је у питању рад Рудника олова и цинка „Градир Монтенегро“, запослени, као и Руднику угља, немају топли оброк.

У овом Руднику је ситуација још гора јер рудари не добијају ни суви оброк. Они рудари који желе да у вријеме паузе доручкују, ручају или вечерају, морају храну понијети од куће.

Када је у питању овај рудник, прије пар година су се запослени жалили да на посао морају да носе и воду за пиће, јер воде у рудничком кругу није било.

Он је додао да не зна за слични случај у региону, па чак и шире, јер рудари свуда имају топли оброк.

image
-FOTO: DAN, ARHIVA

Многе фабрике и данас имају радничку мензу, гдје запослени имају топли оброк, али рудари то немају, а раде најтеже могуће послове.

– У „Вектри Јакић“ је било много неозбиљног рада, али су запослени имали топли оброк. Иста ситуација је и у Термоелектрани. То значи да рудари имају најтежи посао, али немају топли оброк – каже Обренић.

Рудари за оброк добијају конзерве са хљебом.

У многим рудницима у окружењу поред топлог оброка рудари имају и обавезно и појачану храну, јер раде тешке послове.

– Знам да је у тим рудницима, поред топлог оброка, обавезно воће и млијеко. Поштује се рударски рад и нико не покушава да рад рудара омаловажи – казао је Обренић.

Он сматра да је неопходно што прије организовати рударску кухињу и ресторан јер би то било значајно за здравље рудара, а многи млади рудари нијесу ни свјесни колико би то побољшало услове рада.

– Многи млади радници, који нијесу запамтили кад је радила рударска менза, не знају колико би им значио топли оброк на послу. Они су се навикли на садашње услове, али то није добро. Не каже се случајно да је рударски хљеб са девет кора – рекао је Обренић.

У последњој деценији, када су пословодства Рудника угља само размишљала како да смање трошкове рада, а посебно како да се смањи број запослених, гашење рударске кухиње било је од велике користи. Запослени у кухињи и мензи су најчешће упућени уз отпремнине у пријевремене пензије, док су се објекти некадашње кухиње у већини случајева урушили. Сада се све своди на то, да се у вријеме радне смјене, подијеле ланч пакети. Протеклих година било је случајева да радници одбијају да приме конзерве, јер су биле лошег квалитета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:52