Коп Рудника угља / - Б.Је
11/11/2022 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rudnik uglja oborio rekord u eksploataciji otkrivke

Takav rezultat, kako su kazali, doprinio je da već na početku novembra, imaju realizovan godišnji plan

Rudnik uglja AD Pljevlja, u prethodnom mjesecu, ostvario je rekord u eksploataciji otkrivke u iznosu od 963.577 m³čm, saopšteno je iz te kompanije. To je, kako su kazali, maksimalna mjesečna količina proizvedene otkrivke od osnivanja društva.

"Ostvarena količina otkrivke u oktobru ove godine je realizovana za čak 63,3% više od plana, a čak 85 odsto više u odnosu na oktobar 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Takav rezultat, kako su kazali, doprinio je da već na početku novembra, imaju realizovan godišnji plan.

"Naime, Biznis planom Društva za 2022. godinu planirana je proizvodnja 6.940.000 m³čm, a sa realizacijom iste u prvih 10 mjeseci ostvarena je ukupna količina od 7.001.138 m³ čvrste mase otkrivke. Za isti periodu, u odnosu na prethodnu godinu, imamo ostvarenje plana više za 27 odsto", kazali su iz Rudnika uglja.

Ističu da su rekordnom rezultatu na ekspoloataciji otkrivke, pored dobre organizacije, kako radne tako i tehnološke, doprinijeli i povoljni vremenski uslovi u oktobru, gdje nijedna smjena od ukupno 93 nije bila bez učinka na otkrivci.

Izvršni direktor kompanije, Milan Lekić, dodao je da su ovakvi rekordni rezultati na otkrivci pokazali i ispravnost odluke da se uđe u jedan široki investicioni ciklus kada je u pitanju rudarska mehanizacija.

"Iako tokom 2022. godine ispravnost mehanizacije nije bila na zadovoljavajućem nivou, posebno otkopno-utovarna, što je u prethodnim mjesecima značajno uticalo na ostvarenje planiranih količina otkrivke, maksimalnim i profesionalnim angažovanjem poslovodstva i zaposlenih prevaziđena je navedena problematika.

Najprije je u ekspolataciju uključen novi bager “Komatsu” PC 2000 -11, zapremine korpe 12 m³ i hidraulični beger “Hitachi”, model EX 1200 – 7 BH, u dubinskom režimu rada sa dubinskom kašikom, zapremine kašike 7 m³. Uz njih, uključen je i rekordni broj ključne novonabavljene rudarske mehanizacije i to četiri dampera “Komatsu” HD785-8, nosivosti 92,2 tone, dva dampera “Belaz” 7513D, nosivosti 136 tona, kao i buldozer gusjeničar sa riperom “Komatsu” D155AX -6, radne težine 39,97 tona i grejder sa potisnim blokom i riperom “Caterpillar” snage 110 kW, model 120. Kako se nabavkama u 2022. godini znatno povećala raspoloživost otkopno-utovarne, transportne i pomoćne mehanizacije, ista je već dala rezultate, a nesumnjivo je da će uticati i na ostvarenje planskih zadataka u narednom periodu", poručio je Lekić, ističući da je izuzetno ponosan što Rudnik uglja u ovim trenucima ispisuje istoriju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:38