са састанка / - са састанка
18/12/2021 u 15:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рудник угља спреман за градњу фабрике цемента

- Такође, ријеч је о производу за чију је производњу утрошак енергије мањи за око 20 одсто - наводи се у саопштењу

Рудник угља је апсолутно спреман да одговори на све захтјеве који се тичу пројекта нове фабрике цемента са ниским фактором клинкера у Пљевљима, саопштио је извршни директор компаније Милан Лекић.

Он је на презентацији за изградњу фабрике ЛЦ3 цемента, која је одржана у петак у Београду, казао да је задовољан што је Влада Црне Горе опредијелила за Рудник угља кључну позицију у реализацији те капиталне инвестиције за живот и развој пљеваљске општине.

Из Рудника угља је саопштено да је ријеч о ЛЦ3 цементу или такозваном "зеленом цементу", који има нижу емисију угљен-диоксида (ЦО2) у односу на стандардни портланд цеменат - и то чак у вриједности од 40 одсто, што га чини далеко прихватљивијом варијантом са аспекта поштовања пројектованих еколошких стандарда.

 - Такође, ријеч је о производу за чију је производњу утрошак енергије мањи за око 20 одсто - наводи се у саопштењу.

Пројекат је заснован на валоризацији расположивих минералних ресурса у власништву Рудника угља и Општине Плевља, и то: цементног лапорца, глине, кречњака и гипса из будућег постројења за одсумпоравање Термоелектране Пљевља.

Испред Рудника угља презентацији је присуствовао директор Сектора за развој и инвестиције Јагош Гомилановић, док је, за разлику од прве предметне презентације која је одржана почетком новембра у просторијама Рудника угља, овога пута присуствовао и министар капиталних инвестиција Младен Бојанић.

Испред ресорног Министарства присуствовали су и државни секретар за рударство и енергетику Марко Перуновић, као и директор директората за друмски саобраћај Лазар Миљанић.

 - Користим ову прилику да се захвалим господи Милу Бугарину, Аци Јовановићу и Николи Станићу, као и цијелом Институту за рударство и металургију Бор, на веома значајној презентацији и конкретним рјешењима која су изнијели -  рекао је Лекић.

Он је навео да је наредни корак који се планира у овом пројекту лабораторијско испитивање и лабораторијско и пилот тестирање минералних сировина код партнера у Њемачкој. Резултати овог тестирања ће бити улазни подаци за израду идејних и главних пројеката планиране фабрике за производњу цемента.

Такође, Лекић је подсјетио да се предметни ЛЦ3 цеменат, који садржи 50 одсто лапорца, 30 одсто глине, 15 одсто кречњака и пет одсто гипса, показао као одлично рјешење са аспекта поштовања еколошких стандарда, што је, како је указао, једно од најбитнијих фактора у реализацији овог пројекта.

 - Радује ме што ће будућа цементара обезбиједити нова радна мјеста, али и што ће направити велики допринос ка санацији забрињавајуће еколошке ситуације у нашем граду - закључио је Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:38