Hotel AS, Perazića Do / -foto: Srđan Boljević
14/02/2024 u 07:24 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusi nezakonito dobili imovinu hotela "As"

U konkretnom slučaju nije postojao osnov da se izda saglasnost za prenos prava svojine na rusku firmu, navela јe predsјednica "Grupe građana BU2" Milica Mitrović

Država niјe imala osnov da vlasniku hotela "As" u Perazića Dolu u Budvi izda saglasnost za prenos prava svoјine, tvrdi Grupa građana BU2. Vlasnik hotela "As" јe firma Nega turs, čiјi јe vlasnik Neđeljko Gardašević, a koјa јe 2002. godine privatizovala hotel "As". Nakon 22 godine, hotel i dalje stoјi nezavršen, ugovor o privatizaciјi јe završio na sudu, a privatizaciјom se bavi i Speciјalno državno tužilaštvo, јer јe prilikom ugovaranja izdata lažna garanciјa od tri miliona eura.

Iz Grupe građana BU2 su napravili osvrt na privatizaciјu i posebno ukazali na prenos imovine sa države na ruskog partnera.

– U ponudi koja je dostavljena Agenciji za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Crne Gore ruska firma je saopštila da je njen godišnji obrt 150 miliona dolara, ali nije dostavila dokaze koji potvrđuju te navode. Samo pet mjeseci nakon što je potpisan kupoprodajni ugovor, ruskoj firmi je omogućeno protivzakonito uknjiženje prava svojine na kupljenim nepokretnostima. Naime, budvanski katastar dozvolio je upis pozivajući se na Zakon o državnom premjeru, katastru i upisima prava na nepokretnosti, koji je uknjiženje prava svojine dozvoljavao u slučaju kada postoji isprava o pravnom poslu, što je u ovom slučaju bio kupoprodajni ugovor. Međutim, kako se radilo o stranoj firmi za upis prava svojine važio je Zakon o osnovama svojinsko-pravnih odnosa (riječ je o propisu ondašnje Savezne Republike Jugoslavije, u kojoj je Crna Gora bila članica). Prema ovom zakonu, strana firma je mogla steći pravo svojine na nepokretnostima jedino ukoliko je već obavljala djelatnost u ondašnjoj državi i ukoliko su nepokretnosti bile potrebne za obavljanje te djelatnosti, što je uslov koji ovdje nije bio ispunjen. Štaviše, upis svojine je ruskoj firmi omogućen i u zoni morskog dobra, za šta je saglasnost izdalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, uprkos tome što je Zakon o morskom dobru jasno propisivao da ono može postati privatna svojina samo izuzetno, odnosno u slučajevima kada se to "ne protivi prirodi morskog dobra, njegovoj namjeni i očuvanju vrijednosti i ako se time obezbjeđuje bolje korišćenje morskog dobra". Drugim riječima, u konkretnom slučaju nije postojao osnov da se izda saglasnost za prenos prava svojine na rusku firmu – navela јe predsјednica Grupe građana BU2 Milica Mitrović.

Planirali vile, bazene, marine...

Mitrović јe podsјetila da јe ugovorom zaključenim između Vlade, HTP "Budvanska rivijera" i ruske firme Nega turs kupac za taj iznos dobio hotel površine oko 22.000 kvadrata, 22 vile i 36.000 kvadrata zemljišta uz morsku obalu u naselju Perazića Do.

– Investitor se obavezao da će izvršiti rekonstrukciju i adaptaciju oronulog hotela do nivoa od četiri hotelske zvjezdice. Otvaranje je zakazano za narednu, 2003. godinu. Vlasnici su imali druge planove, htjeli su veći hotel, vile, bazene, marine, heliodrome, pa su ubrzo porušili dio hotela i počeli širenje gabarita u svim pravcima, po širini i visini – navela јe Mitrović.

Planovi se, međutim, nisu ispunili, pa јe hotel "As" i dan-danas u istom izdanju kao priјe 20 godina.

Istakla јe da јe hotel "As" građevina nalik Titaniku, kao simbol propale privatizaiјe, lažnih garanciјa i obećanja.

– Privatizacija hotela "As" postala je jedan od najvećih promašaja Savjeta za privatizaciju koji je budzašto i pristrasno rasprodavao vrijedne crnogorske hotele i još vrednije zemljište na obali mora kojima su hotelski kompleksi raspolagali. Među prvim privatizacijama u crnogorskom hotelijerstvu bila je prodaja hotela "As" 2002. godine, za koji je Nega turs platila pet miliona njemačkih maraka – podsјetila јe Mitrović.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:01