/ - SHUTTERSTOCK
07/03/2023 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

S&P potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga države

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da taj resor pozdravlja potvrdu kreditnog rejtinga države, ocjenjujući da je to zadovoljavajući rezultat usred aktuelnih, globalnih i domaćih okolnosti

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene 'B/B'.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da taj resor pozdravlja potvrdu kreditnog rejtinga države, ocjenjujući da je to zadovoljavajući rezultat usred aktuelnih, globalnih i domaćih okolnosti, kao i potvrda da se Vlada odgovorno suočava sa datim izazovima.

U izvještaju S&P se navodi da bi se do poboljšanja rjetinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz proširenje ekonomske baze, čime bi se ojačala otpornost na eksterne šokove. U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz ostvarenje primarnog suficita.

-Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji se održao i tokom trajanja ratnih dešavanja u Ukrajini- navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su očekivanja da će fiskalni deficit i rizici platnog bilansa ostati pod kontrolom i da će ekonomski eksterni kanali finansiranja ostati otvoreni za sve preostale finansijske potrebe koje ispunjavaju domaće banke ili međunarodne finansijske institucije.

U izvještaju te kreditne agencije se navodi da je realna stopa rasta BDP-a Crne Gore iznosila oko sedam odsto u prošloj godini, dok su očekivanja da će rast biti usporen tokom ove godine.

-Očekivanja su da će se deficit države povećati na 4,75 odsto BDP-a ove godine, usljed subvencija države u cilju ublažavanja efekata krize koji su uticali na rast troškova života- navodi se u saopštenju.

Procjenjuje se da će sektor turizma tokom ove godine dostići isti nivo koji je ostvaren u toku rekordne sezone 2019. godine.

-Predviđanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem priliva stranih direktnih investicija (SDI) od oko deset odsto BDP-a ove godine koje će biti prevashodno usmjerene na ugostiteljstvo, nekretnine i energetske projekte- kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su ocijenili da će očuvanje kreditnog rejtinga-najznačajnijeg ekonomskog parametra države, pored sigurnosti domaćem bankarskom sektoru i zainteresovanim investitorima, dati pozitivne implikacije i na status države kod međunarodnih finansijskih institucija i njenu pregovaračku poziciju prilikom ugovaranja kreditnih aranžmana, usljed složenih uslova izazvanih ekonomskim potresima na globalnom nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 01:51