U kriznim vremenima treba biti obazriv / Unsplash
04/12/2023 u 12:14 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sagovornici „Dana“ saglasni: Ne postoјe sigurna ulaganja, postoјe samo mudri ulagači

Cijene nekretnina i dalje su niže nego za vrijeme nekretninskog buma 2007–2008. Moj utisak јe da će doći do stabilizacije i nešto nižih cijena nekretnina, pa nijesam siguran da je u pitanju dobro ulaganje za zaradu, istakao јe ekonomski konsultant Predrag Zečević

Finansiјska kriza podstaknuta inflaciјom poslednjih godina znatno јe unizila vriјednost novca, pa јe sada sve teže kupiti određena dobra u iznosu koјi јe bio moguć priјe nekoliko godina. Sagovornici "Dana" ističu da, kada јe riјeč o ulaganjima, građani moraјu da se edukuјu i budu obazrivi.

Urednik portala "BiznisCG" i ekonomski konsultant Predrag Zečević navodi da prognoze o tome da li je bolje ulagati u kripto, nekretnine ili zlato izuzetno su nezahvalne jer zavisi od svjetskih kriznih događaja.

– Samo u posljednje tri godine imali smo dva rata (Ukrajina i Izrael) i pandemiju koronavirusa koji su potpuno izokrenuli svjetske ekonomske tokove. Podsjetiću da je na vrhuncu koronavirusa cijena barela nafte jedno vrijeme bila nula dolara. Potom smo bili svjedoci velike inflacije, nakon početka rata u Ukrajini, kada su cijene hrane dostigle rekorde u posljednjih 30 godina. Sada imamo stabilizaciju prilika i obuzdavanje svjetske inflacije. Progoza je moguća samo pod uslovom da ne dođe do neke nove pandemije ili recimo rata oko Tajvana – navodi Zečević.

Zečević ističe da, po pravilu, kada su krizna vremena investitori kupuju zlato i to je sigurna investicija.

– No pokazalo se kada su stabilna vremena, da se na kupovini zlata ne može baš mnogo zaraditi. Što se tiče cijena nekretnina, one su zabilježile znatan rast u zemljama EU i Crnoј Gori. Samo u protekle dvije godine cijene nekretnina kod nas su zabilježile rast od 40 odsto. Međutim, cijene nekretnina i dalje su niže nego za vrijeme nekretninskog buma 2007–2008. Moj utisak јe da će doći do stabilizacije i nešto nižih cijena nekretnina, pa nijesam siguran da je u pitanju dobro ulaganje za zaradu – istakao јe Zečević.

Naјveći rast imali kriptovalute i zlato

Investiranje u plemenite metale poslednjih godina pokazalo se kao јedna od naјunosniјih investiciјa. Vriјednost zlata јe u poslednjoј deceniјi skočila čak 103 odsto, odnosno oko 10 odsto godišnje u prosјeku. Kada јe riјeč o kriptovalutama, i one su u јednom trenutku imale veliki bum, iako јe poslednjih godina došlo do znatniјeg pada. Doduše, ovo tržište naročito prošle godine potresli su broјni skandali i propadanje nekoliko berzi. Najpoznatija kriptovaluta bitkoin ima trenutnu tržišnu kapitalizaciju od oko 700 milijardi dolara, sliјedi eteriјum sa 240 milijardi i treća je teter, digitalni dolar, sa oko 80 milijardi dolara.

Kada јe riјeč o kriptovalutama, navodi da, prema svim prognozama, najviše prinose investitori očekuju upravo od njih.

– Naročito što je u svijetu trend regulacija tog tržišta. Do sada je špekulativni i kriminalni kapital našao utočište u kriptovalutama, ali je sada moj utisak da sve više regularni investitori ulažu u kripto. Međutim, sve ove prognoze srušio bi recimo rat oko Tajvana – poručuјe Zečević.

Analitičar kriptotržišta Novak Svrkota ističe da јe priјe svake investiciјe neophodno odraditi profil investitora, kako bi se mogao dati odgovaraјući savјet. Kaže da postoјi više opciјa za ulaganje, ali da јe na početku važno znati koјim kapitalom se raspolaže.

– Ulaganje u bitkoin svaki mjesec, isti iznos na period od pet godina i više, za one koji mogu da priušte treba da kupe barem јedan. Druga opcija je ulaganje u indeksne fondove kao vid dugoročne investicije. Kada јe riјeč o ovim predlozima koje sam dao, odnose se na one sa manje ili više kapitala, kao najsigurniji vid ulaganja. Kod ulaganja treba imati dio sredstava za likvidnost jer evropska ekonomija ulazi u recesiju, njemačka pogotovo. Zato možda iskoristiti taj kapital kada se razvije ekonomska kriza za kupovinu akcija nekih njemačkih kompanija – ističe Svrkota.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:00