Милојко Спајић и Милена Петричевић / - Лазар Ружић, колаж
03/04/2022 u 10:16 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саговорници "Дана": У случају "Џек пот" одговорни и службена лица и законодавац

Мора се узети у обзир да се министар финансија и директорица УПЦ међусобно оптужују, а директорица Управе је најавила и покретање дисциплинског поступка против неких службеника, што може довести и до покретања кривичног поступка, навео је адвокат Небојша Асановић

Влада jе у четвртак усвојила закључак којим је обавезала Управу прихода и царина да у року од пет дана достави предлог одлуке о захтjеву компаниjе "Џек пот" за продужење концесиjе за приређивање игара на срећу у казину хотела "Фалкенштаjнер" у Бечићима. Такође, Влада је обавезала и Министарство финансиjа и социjалног старања да чим добиjе предлог одлуке упути га Влади на одлучивање.

Овај случај је претходних нешто више од мјесец дана изазвао буру у јавности, с обзиром на то да су се министар финансија Милојко Спајић и директорица Управе Милена Петричевић међусобно оптуживали и одбацивали одговорност због недоношења одлуке коjом се одбиjа продужење концесиjе компанији "Џек Пот", због чега није наплаћено око два милиона еура концесионе накнаде. Наиме, због недоношења ове одлуке, "Џек пот" jе од Привредног суда затражио да му омогући наставак рада и поред истека концесиjе, све док се правоснажно не оконча поступак по тужби. Предсjедник Привредног суда Блажо Jованић је потом донио рјешење којим се овој компанији омогућава да настави са приређивањем игара на срећу и без нове концесиjе уз уплаћени депозит од 35.000 еура.

Саговорници "Дана" сагласни су да је држава у овом случају оштећена, те да очекују да се надлежни коначно позабаве рјешавањем овог случаја, како се сличне ствари не би дешавале у будућности, али и очекују да за своје пропусте коначно почну са преузимањем одговорности.

Према ријечима Ђорђија Блажића, декана Факултета за државне и европске студије, у овом случају има доста спорних чињеница, нарочито за вођење самог поступка.

– Овдје се доводи у питање законитост, односно незаконитост аката, које доноси ресорни орган. Ово је веома специфичан поступак, има доста одступања од правила управног поступка, али оно што сам примијетио има доста спорних ствари гдје Управа прихода и царина мора озбиљно да се позабави начином вођења поступка. Не само у овом случају, већ и у другим процесима, имају јако спорне акте, што због форме, а што због садржине – поручио је Блажић.

Он истиче да је продукт тога очигледно нешто што је морало давно бити завршено, а нажалост није, а то је сагласност материјалних закона о порезима са новим Законом о општем управном поступку, те да због несагласности има много проблема у примјени права.

– Нијесу они једини, нажалост, општи је принцип да годинама наши материјални закони нису усаглашени са Законом о општем управном поступку, и онда имамо грешке које се у тим поступцима праве када се одлучује о праву, обавези и правним интересима странака, које изазивају страховито велике проблеме. Има ту и кривице законодаваца и службених лица чија се компетенција за вођење поступака често доводи у питање, а то је ускостручан посао који није једноставан – истиче Блажић.

Према Блажићевим наводима, није проблем само Управа прихода и царина, већ комплетна државна управа, која апсолутно нема капацитета у најважнијој ствари, односно одлучивању о правима и обавезама.

– Колико располажем информацијама, између двије и три хиљаде тужби у управним споровима чека рјешење, што је директна последица некомпетентности државне управе. Проблеми су дакле системског карактера, а као такви тангирају читаво друштво, што ствара огромне материјалне штете, као у овом случају. Држава са некомпетентним кадровима није спремна да одговори задатку – казао је Блажић.

Адвокат Небојша Асановић истиче да у овој ствари вјероватно има и елемената кривичног дјела.

– Рјешавању овог спора мора да се посвети онај ко је за то надлежан. У овај случај морају да се укључе полиција и тужилаштво. Из медија сазнајемо да надлежни пребацују одговорност, па тужилаштво и полиција морају провјерити све наводе како би утврдили ко је "крив" за овакав пропуст, а онда и процесуирати одговорног. Мора се узети у обзир да се министар финансија и директорица УПЦ међусобно оптужују, а директорица Управе је најавила и покретање дисциплинског поступка против неких службеника, што може довести и до покретања кривичног поступка – навео је Асановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:54