++ / -++ FOTO: FILIP RAšOVIć
14/01/2023 u 09:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šahmanović sa načelnikom Terminalne kontrole letenja u Podgorici: Slijede značajne investicije

Sagovornici su se takođe saglasili da je projekat radarske stanice Vrsuta prepoznat kao jedan od glavnih projekata na polju snaženja infrastrukture kontrole letenja

Državni sekretar za energetiku i saobraćaj, u ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović obišao je Terminalnu kontrolu letenja SMATSA u Podgorici. Sa načelnikom Goranom Grahovcem razgovarao je o rezultatima rada u prethodnoj, razvojnim planovima za 2023. godinu.

Takođe, govorili su i o mehanizmima podrške koju ministrarstvo kapitalnih investicija i u narednim periodu planira pružati ovom važnom segmentu u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

- Važno je da ovaj sistem funkcioniše bez većih problema i izazova i zadovoljstvo mi je da smo tokom ove posjete čuli da je preduzeće infrastrukturno, tehnički i kadrovski stabilno, ali namjera nam je da u narednom periodu inteziviramo komunikaciju i saradnju, sa ciljem realizacije nekoliko konkretnih projekata.  Naime, Predlogom Plana investicija Kontrole letenja Srbije i Crne gore SMATSA planirana su značajna sredstva u cilju realizacije veoma važnih investicionih projekata, a sve u cilju unapređenja sistema upravljanja vazdušnog saobraćaja i održavanja visokog nivoa bezbjednosti vazdušne plovidbe-  naglasio je državni sekretar Šahmanović na početku razgovora.

Sagovornici su se takođe saglasili da je projekat radarske stanice Vrsuta prepoznat kao jedan od glavnih projekata na polju snaženja infrastrukture kontrole letenja i da je nastavak rada na tom projektu od velike važnosti kako bi pružanje usluga u sferi vazdušne plovidbe bilo dodatno osnaženo.

- Kada je riječ o konkretnim ulaganjima Predlogom Plana investicija, predviđene su važne stavke koje će unaprijediti funkcionisanje čitavog sistema kao što su nabavka i instalacija navigacionih uređaja, izrada dokumentacije u postupku procjene uticaja na životnu sredinu za nove radio uređaje kontrole letenja na teritoriji Crne Gore, radovi na dograđivanju objekta terminalne kontrole letenja u Podgorici, radovi na rekonstrukciji elektro energetske i telekomunikacione infrastrukture oko poletno sletne staze Podgorica, radovi na investicionom održavanju objekata u Crnoj Gori, ali i ostali neophodni radovi predviđeni Predlogom Plana investicija- navodi se u saopštenju.

Osim o investicionim planovima na sastanku je bilo riječi i o unapređenju procesa upravljanja vazdušnim prostorom i saradnjom sa krovnim  međunarodnim institucijama iz ove oblasti.

- Na kraju radne posjete zaključeno je da su u prethodnih 19 godina postojanja SMATSA završena dva procesa modernizacije uz podršku EIB i EBRD  ali i ulaganjem  značajnih sopstvenih sredstava kompanije, u okvirnom iznosu od blizu 200 miliona Eur.Prosječno godišnje izdvajanje za dio sistema u Crnoj Gori kreće se izmedju 10 i 15 %, kako na nivou operativnih troškova, tako i u investicijama. Konkretno ove godine za navedene projekte u CG planirano je blizu 3 miliona eura zaključeno je na kraju susreta- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:24