/ - IGOR SLJIVANCANIN
23/11/2021 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Састанак гувернера ЦБЦГ са новоименованим шефом Канцеларије ЕБРД-а

Шеф канцеларије ЕБРД-а гдин Закариа је указао на снажан партнерски однос који ЕБРД развија са институцијама и приватним сектором у Црној Гори

Гувернер ЦБЦГ Радоје Жугић састао се са новоименованим шефом Канцеларије Европске банке за обнову и развој у Црној Гори Ремоном Закариом. 

-Гувернер Жугић је упознао господина Закариа и његове сараднике са стањем у банкарском сектору, са посебним освртом на резултате недавно спроведеног процеса Процјене квалитета активе (АQР). Он је навео да  је банкарски систем и у условима пандемије остао стабилан, отпоран и високо ликвидан, захваљујући ефектима 10 пакета мјера које је ЦБЦГ спроводила на плану очувања финансијске стабилности, а које су међународне финансијске институције, посебно ММФ и ЕЦБ, оцијениле адекватним и правовременим. Гувернер Жугић је шефа канцеларије ЕБРД-а информисао и о приоритетима ЦБЦГ у наредном периоду- саопштено  је из ЦБЦГ.

-Модернизација платног промета, дигитализација и увођење система инстант плаћања, као и пројекти везани за зелену економију су приоритети у наредном периоду- истакао је Жугић. 

Шеф канцеларије ЕБРД-а гдин Закариа је указао на снажан партнерски однос који ЕБРД развија са институцијама и приватним сектором у Црној Гори.

-Кључни приоритети у наредном периоду ће бити јачање конкурентности приватног сектора и подршка транзицији ка зеленој економији- казао је Закариа.

Саговорници су се осврнули и на пројекат оснивања Кредитно-гарантног фонда, као независне јавне институције,  који је ушао у другу фазу. Гувернер Жугић је истакао да је Кредитно-гарантни фонд важан сегмент за пружање подршке микро, малим и средњим предузећима, посебно у условима ЦОВИД кризе, док је гдин Закариа нагласио важност подршке ЦБЦГ у оснивању КГФ-а. 

-Кредитно – гарантни фонд је неопходан, јер ће омогућити финансијским институцијама да повећају своје кредитне капацитете и олакшају приступ финансијама, посебно предузетницима и микро, малим и средњим предузећима погођеним пандемијом КОВИД-19-рекао је Закариа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЦБЦГЕБРД
16. april 2024 23:28