Rijadu organizacija Expo / - PLATFORMA "X"
28/11/2023 u 19:33 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saudijska Arabija domaćin EXPO 2030. uz podršku Crne Gore

U prvom krugu glasanja za Saudijsku Arabiju je glasalo 119 država, Južnu Koreju 29, a Italiju 17 država. Prilikom glasanja nije bilo uzdržanih džava članica

Rijad u Saudijskoj Arabiji biće domaćin svjetskog sajma EXPO 2030, pokazali su rezultati glasanja 182 člana Međunarodnog biroa za izložbe.

Južnokorejski Busan i italijanski Rim takođe su bili u trci za domaćine svjetskog sajma, petogodišnjeg događaja koji privlači milione posjetilaca i milijarde dolara ulaganja.

U prvom krugu glasanja za Saudijsku Arabiju je glasalo 119 država, Južnu Koreju 29, a Italiju 17 država. Prilikom glasanja nije bilo uzdržanih džava članica.

Crna Gora je, prema nezvaničnim saznanjima portala Dana iz Vlade, kao što je i najavio bivši premijer Dritan Abazović, a prećutno prihvatila i Vlada Milojka Spajića, glasala za Rijad.

Čak 21 Nevladina organizacija je tražila da, zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, Crna Gora glasa za neku drtugu državu, a predsjednik države Jakov Milatović je bio konkretniji i očekivao da Spajićeva Vlada glasa za Rim i Italiju.

- Pozivam Vladu Crne Gore da ispravi odluku prethodne Vlade, na način na koji je to najavljivano, i podrži kandidaturu Rima za domaćina izložbe Expo2030 - napisao je Milatović na mreži Iks (X).

On je, izrazivši poštovanje prema ostalim kandidatima, kazao da je to prilika da Crna Gora i djelima pokaže svoju evropsku orjentaciju.

Pobjeda je šlag na torti za ambiciozni program Vizija 2030, de fakto vladara prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji ima za cilj da odvikne zemlju od zavisnosti od nafte.

Kritičari, prenosi agencija Rojters, kažu da princ Mohamed želi da iskoristi ovaj događaj da poboljša imidž zemlje nakon ubistva istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, za koje zapadni lideri vjeruju da je naručio prestolonasljednik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:26