ПРИВИЛЕГОВАНИ КОНЦЕСИОНАРИ НАСТАВЉАЈУ ПОХАРУ ШУМА / - фото: В.Ш
17/06/2022 u 13:47 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Савез дрвопрерађивача: Привилеговани концесионари настављају похару шума

Уколико надлежни не стопирају наставак похаре Савез дрвопрерађивача обратиће се тужилаштву, а са грађанима и НВО активистима организоваће протесте, поручују у јавном обраћању из Савеза

Савез дрвопрерађивача Црне Горе апелује на премијера Дритана Абазовића и потпресједника Владе Владимира Јоковића  да хитно реагују и „зауставе привилеговане дрвопрерађиваче да и ове године у своје џепове ставе стотине милиона еура из црногорских шума“.

Као и свих претходних година, исти појединци су кренули у похару црногорских шума, пошто су на посљедњем тендеру били ускраћени да постављају своје монополистичке услове код Управе за шуме преко високих службеника Управе  и Министарства пољопривреде . Иако је званично потврђено да су досадашњи тендери, осим прошлогодишњег, били нелегални поново је почело лобирање појединих  службеника Управе за шуме и Министарства пољопривреде да се врате правила старих тендера као што су бодовање на кадровску, односно техничку оспособљеност.-тврде из Савеза дрвопрерађивача.

image

ПРИВИЛЕГОВАНИ КОНЦЕСИОНАРИ НАСТАВЉАЈУ ПОХАРУ ШУМА

- фото: В.Ш

 У свом јавном обраћању из овог удружења указују да су бодови на запослене, поготово када су се бодовали радници из прошле године, били супротни закону јер, како тврде, „онај ко инвестира у погон милион еура не може прве године да конкурише на тендер, него треба да плаћа цијелу годину раднике а да ништа не ради јер прве године неможе да добије сировину, да би имао право тек наредне године да конкурише“.

-Бодови на техничку оспособљеност као и бодови на раднике су резервисани као сигурни бодови за привилеговане концесионаре јер сваке године лажирају документацију да посједују финалну производњу и тако уз помоћ чланова комисије из Управе за шуме и Министарства, а на штету осталих концесионара, мимо закона добијају максималне повластице на тендеру.-истичу уз упозорење на још низ  неправилности.

image

ПРИВИЛЕГОВАНИ КОНЦЕСИОНАРИ НАСТАВЉАЈУ ПОХАРУ ШУМА

- фото: В.Ш

А манипулише се, како тврде,  са запосленим лицима са инвалидитетом тако што злоупотребљавају повољности које је држава омогућила послодавцима који их запошљавају.

- Колико год то нехумано звучало, то су „омиљени“ радници привилегованих дрвопрерађивача, јер поједине фирме имају 50 радника од којих је  36  њих са инвалидитетом. Они се не јављају на посао већ им привилеговани послодавци уплаћују око 900 еура мјесечно на рачун,  а они су дужни да поврате 700еура, а  200 еура задржавају за себе. Таква пракса се примјењује  јер држава фирмама које запошљавају раднике са инвалидитетом рефундира 75% од зараде, па ове привилеговане фирме више зарађују на манипулисању људима и државом, него на својим пиланама.-тврде дрвопрерађивачи и упућују оптужбе на рачун „привилегованих“.колега, уз подсјећање да су исти „привилеговани“ концесионари годинама уназад  „као раднике пријављивали покојнике,али и  конобарице, продавачице, пензионере... са већим степеном инвалидитета“.

Дрвопрерачивачи кажу да је у најмању руку чудно то што „Министрство и Управа нијесу кажњавали дрвопрерађиваче који су извозили обловину иако је то било забрањено.

- Такође, зашто нијесу стопирали код Управе царина извоз те робе што се види из податка 2015. године да је извезено око 60.000м3 обловине од стране привилегованих дрвопрерађивача, а да не причамо за преиод 2011,2012,2013,2014…Поред свих малверзација којима се баве они и они који им помажу ради личних интереса, ти службеници годинама опстају у поменутим државним институцијама и не трпе никакве посљедице, већ  увећавају своју имовину и финансијску способност. Зачудио нас је и став службеника Министарства пољопривреде, ресора које је прошле године заступао став да је цијена приоритет при бодовању, ове године напрасно мијењају мишљење и хоће да врате старе услове на тендеру, па се намеће питање  да ли су прошле године тврдили пазар за бољу награду.-наводе и упућују сумњу да се ријеч не само о малверзацијама већ и корупцији.

Зато позивају премијера Абазовића и потпредсједника Владе и ресорног министра Јоковића „да стопирају огољену намјеру појединца да наставе да незаконито профитирају, на штету осталих концесионара и државе“.

- Уколико надлежни не стопирају наставак похаре Савез дрвопрерађивача обратиће се тужилаштву, а са грађанима и НВО активистима организоваће протесте - закључује се у јавном обраћању Савеза дрвопрерађивача Црне Горе.

В.Ш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:45