Социјалдемократе / - фото: СД
28/05/2022 u 13:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Кредите и стипендије хитно ускладити са "Европа сад", предали смо законске измјене у Скупштину

Социјалдемократе свој предлог образлажу чињеницом да је дошло до великог повећања цијене намирница и других производа, због чега је повећана и минимална зарада у Црној Гори кроз "Европа сад" пројекат

Социјалдемократе су јуче у скупштинску процедуру предале Измјене и допуне Закона о високом образовању, којима је предвиђено повећање студентских кредита и стипендија који су међу најнижим у Европи. Они су, како је саопштено, сведени на симболичан ниво посебно након "Европа сад" програма. 

Како су навели, кредити се тренутно крећу у распону од 37 до 54 еура и предложено је повећање на начин што висина студентког кредита не би била нижа од 15% минималне зараде, што значи да би најнижи износ био 90 еура.

- Стипендије сада износе 86 еура, а предложено је њихово повећање на начин што њихова висина не би могла бити нижа од 30% мининалне зараде, што значи да би износили 135 еура - наводе из СД-А у саопштењу.

Социјалдемократе свој предлог образлажу чињеницом да је дошло до великог повећања цијене намирница и других производа, због чега је повећана и минимална зарада у Црној Гори кроз "Европа сад" пројекат.

Они наводе и да је само у студентске домове смјештено преко 2000 студената, који дакле студирају ван мјеста становања, чему треба додати и немали број студената који за те потребе узимају у закуп стамбене јединице, те тиме имају и значајне трошкове.

Додају пак и да, поред ове студентске групације, која има значајне додатне трошкове, ваља узети у обзир и оне студенте који немају трошкове те врсте, али у својим домаћинствима имају прохтјеве и обавезе, које најшечешће не могу испуњавати тражењем запослења будући да образовни систем Црне Горе подразумијева константно присуство предавањима и периодичне провере знања кроз тзв. колоквијуме. 

- Системи накнада за студенте од великог су значаја у читавом свијету. Примјера ради, годишњи износ за стипендије у Данској, Нјемачкој, Аустрији или Финској премашује 5000 еура, што значи и преко 400 еура мјесечно, а у великом дијелу осталих земаља најчешћи износи су између 3000 и 5000 еура годишње, док износи кредита варирају. Чак и кад се узме у обзир разлика у просјечној плати између поменутих држава и Црне Горе, остаје чињеница да су тренутни износи више него незадовољавајући, чак и за црногорске услове - наводе у саопштењу.

Према посљедњем попису стопа високообразованих грађана износила је мање од 20%,  и мада се очекује да је тај број до сада значајно порастао, то је и даље ниже од европских стандарда, док је, истовремено, стопа напуштања факултета изразито висока. С тим у вези, повећање накнада може дјеловати изузетно подстицајно, и треба га сагледавати и у контексту бриге о изузетно великој популацији, на коју се рачуна у годинама које долазе, закључују Социјалдемократе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:20