Социјалдемократе СД, нове покривалице / - фото: СД
25/05/2022 u 20:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: У буџету опредијелити средства за изградњу зграде за пензионере у Подгорици

Удружење пензионера обратило Влади са захтјевом да им се финансијски помогне, како би се изградила IV зграда за пензионере у Главном граду којом би се ријешило стамбено питање за 42 пензионерске породице, наводи се у саопштењу

Посланици СД-а су предали предлог закључка на ребаланс буџета којим се дефинише да се у оквиру текуће буџетске резерве опредијеле средства у износу од оквирно 380.000 еура за финансијску подршку за изградњу зграде за пензионере у Подгорици, саопштиле су Социјалдемократе.

Из СД-а подсјећају да је Главни град у протеклом десетогодишњем периоду додијелио Удружењу пензионера Подгорица локације за изградњу три стамбено-пословна објекта.

- Изградњом наведених објеката укупно 288 пензионерске породице су ријешиле стамбено питање. За четврту зграду је Главни град још прије двије године додијелио локацију Удружењу пензионера. Према евиденцији наведеног Удружења, на територији Главног града Подгорице постоји око 350 пензионерских породица које још увијек, нажалост, немају кров над главом. Финансирање изградње стамбено-пословних објеката се вршило из више извора и то из: чланарине пензионера, откупа станова и прилога и помоћи донатора, односно Савеза Удружења пензионера Црне Горе, Фонда ПИО, министарстава и Владе - истакли су у саопштењу.

У СД-у наводе да се прошле године Удружење пензионера обратило Влади Црне Горе са захтјевом да им се финансијски помогне, како би се изградила IV зграда за пензионере у Главном граду којом би се ријешило стамбено питање за 42 пензионерске породице.

- Висина износа који је тада био неопходан за изградниу и завршетак стамбене зграде била је око 500 хиљада еура. 42.Влада није позитивно одговорила на наведени захтјев. Такође, како истичу у СД-у, крајем прошле године посланици Социјалдемократа су приликом доношења Закона о буџету за 2022.годину предлагали да се у текућој буџетској резерви издвоје наведена средства, али тај предлог није добио подршку 42.Владе и тадашње парламентарне већине. Данас, сходно информацијама из Удружења пензионера, усљед погоршања тржишних прилика и значајног повећања цијена грађевинског материјала, према новом предмјеру и предрачуну радова за стамбено-пословни објекат, недостају средства у износу од преко 765.000 еура. Из Удружења пензионера Подгорица су навели да би за отпочињање радова било потребно макар 50% наведеног износа, док би друга половина могла бити исплаћена до завршетка радова, који би трајали најмање годину дана -  појаснили су у тој партији.

- Због свега наведеног, имајући у виду значај рјешавања стамбених потреба пензионера, предлажемо рјешење које не захтијева додатна средства у буџету већ подразумијева да се у оквиру постојећих средстава издвоји неопходан износ од 380 хиљада за отпочињање радова на стамбеном објекту за пензионере - закључују Социјалдемократе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:35