Бојанић / Фото: Срђан Бољевић
07/04/2022 u 14:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП захтијева да се министар Бојанић саслуша због стања у ЦЕДИС-у

Доношење одлуке на тајној сједници Владе и без предлога министра буди додатну сумњу у незаконитости, тврди Мирко Станић.

Социјалдемократска партија поднијела је данас захтјев за контролно саслушање министра капиталних инвестиција Младена Бојанића, извршног директора ЦЕДИС-а Владимира Чађеновића и извршног директора ЕПЦГ Николе Ровчанина, поводом узрока и начина покривања финансијских губитака ЦЕДИС-а у износу од 10.9 милиона еура.

Како је саопштио шеф Медијског тима СДП-а Мирко Станић, јавност је путем медија обавијештена да је Влада Црне Горе на електронској сједници дала сагласност на одлуку којом је ЕПЦГ покрила финансијски губитак ЦЕДИС-а у износу од 10.9 милиона еура, без предлога ресорног Министарства капиталних инвестиција.

- У конкретном случају ради се и о располагању новцем ЕПЦГ, предузећа у већинском државном власништву, којим се покривају финансијски губици од скоро 11 милиона еура. Познато је да сваки губитак државних компанија и њихово лоше пословање на крају иде на штету запослених и грађана по више основа. Доношење одлуке на “тајној” сједници Владе и без предлога ресорног министра буди додатну сумњу у незаконитости, могуће по више основа - рекао је Станић.

image

Станић

Фото: Лазар Ружић

Према његовим ријечима, имајући у виду да се ради о компанијама које су директно или индиректно у државном власништву, дакле власништву грађана Црне Горе, оправдано је да на надлежном Одбору разговарамо на ову тему отворено, аргументовано како би јавност и грађани добили потпуне информације јер је понашање Владе о “покривању” губитка од скоро 11 милиона еура и да одлучује без обавјештавања јавности, говори само по себи.

- Оваквим одлучивањем је настављен нетранспарентан рад Владе и то отвара многа питања која се морају појаснити, а која се прије свега тичу законитости саме процедуре, као и разлога због чега је ова компанија, која је била међу најпрофитабилнијим у Црној Гори, остварила оволике финансијске губитке у пословању- оцјењује Станић.

Kако је навео, потребно је испитати и да ли се таквом одлуком улази у зону законите помоћи, као и да ли су причињене милионске штете државном буџету по основу изгубљених пореских прихода и дивиденде коју би држава приходовала као већински акционар.

Наредно питање је да ли су одлуком предузећа у већинском државном власништву да покрије губитке другог предузећа оштећени мањински акционари, којима је по том основу умањена дивиденда.

- Kако се ради о предузећу које је 100 посто у власништву државне ЕПЦГ и које сервисира потребе преко 410.000 корисника у Црној Гори, сматрам да је од изузетног значаја да сагледамо све аспекте пословања у протеклом периоду који је довео до оваквог финансијског резултата компаније ЦЕДИС, те је стога нужно саслушање и извршног директора компаније- додаје Станић.

У јавности су, истиче, присутне сумње да је до огромних финансијских губитака ЦЕДИС-а дошло због нерационалног и недомаћинског пословања, које је у претходном периоду радно ангажовало више стотина људи, доминантно по партијско-клијентелистичком кључу.

- Очекујемо да предсједник Одбора за економију, финансије и буџет Владимир Јоковић закаже сједницу на којој ће се саслушати Бојанић, Чађеновић и Ровчанин у што хитнијем року- закључује Станић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:37