Шеховић / Фото: С. Матић
17/12/2021 u 10:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић критикује Спајића: Не видим разлог да се задужујемо ако нема потребе

Усвајањем амандмана СД-а избјегло би се понављање грешке из 2020. године, тврди бивши министар

Посланици Социјалдемократа предложили су амандман на Закон о буџету за 2022. годину, којим се бришу одредбе које омогућавају ново задужење у износу од 500 милиона еура за потребе финансирања дефицита, саопштио је потпредсједник СД-а и бивши министар просвете Дамир Шеховић.

Како је казао, то су урадили будући да је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић јавно саопштио да држава „нема потребу за новим задужењем, те да је заокружено финансирање за 2022. годину“.

- Имајући у виду јавно саопштен став министра финансија и социјалног старања да држава нема потребу за новим задуживањем, те да је заокружено финансирање за 2022. годину на начин што ће држава недостајућа средства у износу од 500 милиона еура финансирати из депозита и постојећих кредитних аранжмана закључених у ранијем периоду, амандманом тражимо брисање одредби које омогућавају ново непотребно задужење за ту намјену- навео је Шеховић. 

Шеховић даље додаје да не види разлог да се задужујемо ако већ нема потребе.

- Елиминисањем могућности за реализацију поменутог, по ријечима ресорног министра, непотребног задужења од 500 милиона еура, држава избјегава да трошкови финансирања те врсте задужења падну на терет буџета, односно грађана Црне Горе, који би у овом случају на годишњем нивоу износили око 15 милиона еура - напомиње Шеховић.

Према његовим ријечима, усвајањем амандмана избјегло би се понављање грешке која је ненамјерно направљена приликом задужења које је реализовано у децембру 2020. године.

- Тада је такође због непотребног задужења у износу од 750 а не 520 милиона еура, колико су била стварна недостајућа средства, настала штета по државни буџет по основу трошка финансирања „вишка“ повучених средстава, која на годишњем нивоу износи чак 7,1 милиона еура - закључује Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:51