/ - Дамир Шеховић
15/06/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Ретроактивном примjеном сприjечити дискриминациjу

Шеховић поручуjе да су Социjалдемократе увиjек спремне да саслушаjу и уваже све што jе у интересу грађана, те циjени да исти такав приступ увиjек треба да буде присутан са обjе стране

Посланик Социjалдемократа Дамир Шеховић поздравио jе одлуку колега из владаjуће већине да ревидираjу измjене Закона о раду коjе су недавно усвоjене, и да одложе примjену поjединих одредаба коjе су предвиђале престанак радног односа по сили закона не само онима коjи су навршили 66 година живота и наjмање 15 година стажа осигурања, него и запосленима коjи су остварили право на стаж са увећаним траjањем, коjима би радни однос престао мимо њихове воље знатно раниjе у односу на општу старосну границу, чиме би били доведени у неравноправан положаj у односу на остале запослене.

– Одложеном примjеном, коjу ћемо као мjеру компромиса и ми у СД-у подржати, створене су претпоставке да наредних мjесеци у односу на то питање буде покренут квалитетан и озбиљан социjални диjалог, коjи ће сигурни смо помоћи да се дође до одрживих рjешења коjе су резултат компромиса са социjалним партнерима. А свако рjешење коjе буде резултат таквог диjалога ће за нас бити прихватљиво – казао jе Шеховић.

Он циjени да одложена примjена jесте само потребан, али не и довољан услов за квалитетан заjеднички излаз из ситуациjе у коjоj смо се нашли.

– Због потребе постизања цjеловитог рjешења смо амандманом коjи смо подниjели на допуне Закона о раду тражили и ретроактивну примjену од 12.6.2021. године, како не бисмо дошли у ситуациjу да они коjи су се у међувремену пензионисали током периода примjене ове спорне норме, буду оштећени – наводи Шеховић у саопштењу.

Он додаjе да се ретроактивношћу штите права оних запослених коjи су у међувремену, примjеном те спорне норме, већ пошли у пензиjу, односно, како jе казао, она отвара могућност да послодавац "коригуjе" поступања на коjа су били дужни по сили закона, на начин што би се отворила могућност за „повлачење“ рjешења о престанку радног односа коjе су по сили закона били дужни да уруче.

– У супротном би запослени коjи то желе и сами били у прилици да на jедноставан начин заштите своjа права. Jер, како смо упорно саопштавали, ова норма jе, откад jе ступила на снагу, већ произвела одређену штету шаљући у пензиjу немали броj универзитетских професора, просвjетних радника, ватрогасаца, полицаjаца, воjних лица и других, коjи су по сили закона изгубили радни однос. Усваjањем амандмана се све то може кориговати и вратити у првобитно стање – казао jе посланик СД-а.

Шеховић поручуjе да су Социjалдемократе увиjек спремне да саслушаjу и уваже све што jе у интересу грађана, те циjени да исти такав приступ увиjек треба да буде присутан са обjе стране, независно да ли jе риjеч о владаjућоj већини или опозициjи.

– СД ће пратити даља дешавања на ову тему и дати своj допринос у формулисању наjкорисниjе и наjквалитетниjе норме – казао jе Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 22:58