Raičević - Berlingerio / - MINISTARSTVO FINANSIJA
23/11/2023 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sekretarka MF na konferenciju u Bariju: Novi oblici projektnog finansiranja za Crnu Goru

Inicijativa Koridor VIII, za našu državu, značila bi novi oblik finansiranja koji do sada nije bio korišćen, a između ostalog, omogućio bi dalje razvijanje teritorijalne i saobraćajne povezanosti države sa zemljama Jadrana, pojasnili su iz Ministarstva

Sekretarka Ministarstva finansija Ana Raičević, učestvovala je na Prvoj konferenciji Donjeg Jadrana održanoj u u Bariju u Italiji, gdje je predstavljena mogućnost uključivanja Crne Gore u Evropsku grupu za teritorijalnu saradnju kroz tzv. Koridor VIII inicijativu.

Pored izuzetne dugogodišnje bilateralne saradnje i prijateljskih međususjedskih odnosa, partnerstvo Italije i Crne Gore ogleda se i kroz učešće u IPA programu INTERREG koji finansira Evropska unija, u okviru kojeg Italija prenosi dugogodišnje iskustvo kao država članica Evropske unije i korisnica EU fondova, saopšteno je iz Ministasrtva finansija.

- U duhu jačanja teritorijalne saradnje, na konferenciji je predstavljena mogućnost uključivanja Crne Gore u Evropsku grupu za teritorijalnu saradnju (European Group for Territorial Cooperation - EGTC) kroz tzv. Koridor VIII inicijativu. Naime, navedena inicijativa ima za cilj jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije i kao takva pospješuje saradnju između država članica (Republika Albanija, Republika Bugarska, Republika Sjeverna Makedonija i Italija), a postoji otvorenost i za određeni vid uključivanja Crne Gore u EGTC grupu zemalja. Inicijativa Koridor VIII, za našu državu, značila bi novi oblik finansiranja koji do sada nije bio korišćen, a između ostalog, omogućio bi dalje razvijanje teritorijalne i saobraćajne povezanosti države sa zemljama Jadrana, pojasnili su iz Ministarstva.

Raičević je, tokom panel diskusije, istakla da Crna Gora prepoznaje i cijeni ulogu Evropske grupe za teritorijalnu saradnju ali i benefite koje bi uključivanjem naša država dobila, ocijenivši da povećanje broja zemalja učesnica govori o njenom značaju, posebno imajući u vidu različite opcije finansiranja koje grupa omogućava, kao što su INTERREG program, kohezioni fondovi i drugi.

Učešće u inicijativi Koridor VIII uslovljeno je ispunjenjem preduslova koji su propisani od strane Evropske komisije, u prvom redu uspostavljanjem pravnog osnova kroz uvođenje pravila i procedura kroz nacionalna pravna akta, što je proces koji iziskuje vrijeme i koji je nephodno započeti u što kraćem roku ukoliko se Crna Gora opredijeli za učešće u navedenoj inicijativi.

Na marginama konferencije u Bariju, Raičević se susrela sa predsjednikom kompanije Morfimare, Luigiem Morfinijem. Tom prilikom zajednički je konstatovano da je ponovno redovno uspostavljanje trajektne linije Bar-Bari pitanje od velikog značaja za razvoj saradnje dvije države i buduću razmjenu usluga, dobara i ljudi. Mogućnosti realizacije, kao i sami modeli tog procesa na početku podrazumijevaju izvjesna finansijska ulaganja, ali dugoročno posmatrano benefiti su nemjerljivi, ocijenili su sagovornici.

Tokom posjete Italiji održan je i bilateralni sastanak sa Generalnom direktoricom za ekonomski razvoj regije Pulja, Giannaom Elisom Berlingerio, na kojem je razgovarano o većoj apsorpciji dostupnih sredstava iz Interreg programa, sa osvrtom na strateški projekat čiji je cilj pospješivanje procesa digitalizacije u trima državama učesnicama, što će, kako je ocijenjeno doprinijeti procesu modernizacije kroz razvijanje projektnog informacionog sistema za potrebe upravljanja fondovima EU.

Sastancima su prisustvovali i direktor delegacije Regije Pulja u Tirani, koja je zadužena i za saradnju sa Crnom Gorom, gdin Claudio Polignano i načelnica u Ministarstvu finansija, gđa Žana Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 22:44