Драган Сенић / - фото: Принтскрин ПР Центар
27/11/2021 u 07:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сенић: Тужилаштво да испита кредите бивше Хипо банке

Тужба је код Тужилачког савјета и институције морају коначно почети да раде свој посао - и судови и тужилаштво, по закону, правди и праву, казао је Сенић

Правда је спора али надам се за нас који смо прошли животну голготу коначно достижна и у Црној Гори, казао је за портал РТЦГ Драган Сенић, представник клијената бивше Хипо банке који су узимали кредите у швајцарским францима. Он је поздравио одлуку Арбитражног суда конституисаног у складу са правилима Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова (ИЦСИД) који је одбацио све тужбене захтјеве које је Адико банка (раније Хипо) поднијела против црногорске Владе. 

Суд је одбацио наводе Адико банке да Закон о конверзији кредита у швајцарским францима у еуре из 2015. године, с измјенама и допунама из августа 2016.године представља повреду међународно-правних обавеза Црне Горе по основу Билатералног инвестиционог споразума између Аустрије и бивше Југославије, чији је Црна Гора правни сљедбеник. 

Сенић је рекао да ова међународна пресуда само потвђује оно што је још 2017.године Суд правде ЕУ - највећа правна инстанца - пресудио о овим, како је указао, преварним и спекулативним кредитима.

- Само наши судови и наше Тужилаштво то и даље не виде. Сви су им докази достављени. Тужба је код Тужилачког савјета и институције морају коначно почети да раде свој посао - и судови и тужилаштво, по закону, правди и праву -  наводи Сенић.

Како је поручио, ако некоме није до сад нешто било јасно, треба вјеровати да након ове најновије пресуде јесте.

- Правда јесте спора и надам се за нас који смо прошли животну голготу коначно достижна и у Црној Гори - закључио је Сенић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:46