/ Алармантна ситуација у Пљевљима, фото Б.Ј.
18/05/2021 u 07:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Систем регулације, праћења и извјештавања о квалитету ваздуха није ефикасан: Потребан катастар загађивача

И поред учињених побољшања, потребно jе даље унапређење система регулациjе, праћења и извjештавања о квалитету ваздуха у ЦГ, пише у налазу ДРИ

Постојећи систем регулације, праћења и извјештавања о квалитету ваздуха у Црној Гори није у довољној мјери ефикасан, утврдила је Државна ревизорска институција (ДРИ), која је Министарству екологије, Агенцији за заштиту животне средине, Хидрометеоролошком заводу и локалним самоуправа дала укупно 20 препорука. Један од разлога за спровођење предметне ревизије успјеха је да је отварање преговарачког поглавља 27 – животна средина и климатске промјене, Црна Гора у обавези да примијени правне тековине ЕУ у области квалитета ваздуха.

– На бази спроведене ревизиjе и утврђеног чињеничног стања ДРИ jе оциjенила да jе постигнут висок степен усклађености домаћих правних аката са директивама ЕУ у подсектору квалитет ваздуха, као и да jе успостављањем нове државне мреже за праћење квалитета ваздуха побољшан систем праћења квалитета ваздуха. И поред учињених побољшања, потребно jе даље унапређење система регулациjе, праћења и извjештавања о квалитету ваздуха у ЦГ. У циљу истог потребно jе дониjети нову стратегиjу управљања квалитетом ваздуха, као и планове квалитета ваздуха на локалном нивоу. Потребно jе успоставити катастар загађивача на централном и регистар загађивача ваздуха на локалном нивоу, као и адекватну евиденциjу рjешења и износа наплаћене еколошке накнаде – пише у налазу којим је руководио члан сената Бранислав Радуловић.

ДРИ је утврдила да мјере коjе су планиране Националном стратегиjом управљања квалитетом ваздуха са Акционим планом 2017–2020 ниjесу у потпуности реализоване, док су планови локалних самоуправа застарели и ниjе вршено њихово ажурирање.

– Показало се да, сем локалних самоуправа обухваћених узорком, и друге имаjу проблем са загађеношћу ваздуха па jе неопходно доношење нових планова кроз сарадњу органа на централном и локалном нивоу – пише у налазу.

Загађивачи не врше мониторинг и не достављаjу извjештаjе о спроведеном мониторингу локалним самоуправама и Агенциjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:09