/ фото: Иван Петровић
25/04/2022 u 12:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Системске слабости банкарског система ријешене прије пандемије

Централна банка је прије избијања глобалне пандемије ријешила све системске слабости у банкарском систему, тако да је Црна Гора ушла у кризу са снажним системом, саопштио је њен гувернер Жугић

 Централна банка (ЦБЦГ) је прије избијања глобалне пандемије ријешила све системске слабости у банкарском систему, тако да је Црна Гора ушла у кризу са снажним системом, саопштио је њен гувернер Радоје Жугић.

Он је на састанку са потпредсједницом Свјетске банке (СБ) за Европу и Централну Азију, Аном Бјерде, казао да је ЦБЦГ имплементирала десет пакета мјера које су побољшале социјални положај грађана, олакшале превазилажење рецесије привреди и очувале стабилност система.

Жугић је рекао и да су те мјере, према оцјени Међународног монетарног фонда (МФФ), ублажиле рецесију у Црној Гори.

- Регулаторни оквир је значајно унапријеђен и приближавамо се пуној хармонизацији са правним системом ЕУ- навео је Жугић на састанку који је организован у оквиру Прољећног засиједања ММФ и СБ.

Он је додао да се Црна Гора суочава са бројним глобалним изазовима који негативно утичу на домаћу економију, као што су рат у Украјини, посљедице глобалне пандемије, монетарно преобиље које су креирале водеће централне банке у борби против криза и прекинути глобални ланци снабдијевања.

Бјерде је саопшила да је и даље присутан висок ниво неизвјесности на глобалном нивоу, указала на значај реалокације туристичких токова ка земљама Западне Европе и изразила спремност за наставак започетих пројеката у Црној Гори.

СБ кроз пет активних пројеката, укупне вриједности око 141 милион УСД, у Црној Гори подржава регулацију рјечних токова и отпадних вода, пољопривреду, реформу администрације и енергетику. Из ЦБЦГ су саопштили да је Жугић на састанку са директором Холандско-белгијске конституенце у СБ, Коеном Давидсеом, размијенио ставове по питању економске ситуације у Црној Гори и чланицама Конституенце.

- Наглашено је да Црна Гора подржава регионални пројекат СБ и Европске комисије у вези са модернизацијом платних система земаља Западног Балкана, уз очекивање да ће он убрзати интеграцију Црне Горе у СЕПА-у- наводи се у саопштењу.

Жугић се захвалио на техничкој помоћи СБ за пројекат израде тендерске документације за систем инстант плаћања и увођење QR кода.

На састанку у оквиру Прољећног засједања ММФ и СБ, посвећеном регионалним економским перспективама, констатовано је да је рат у Украјини изузетно негативно утицао на глобални и регионални економски раст. Након оствареног раста од 6,5 одсто у региону Европе и Централне Азије, за ову годину је пројектован пад од 4,1 одсто, што је двоструко већа контракција од рецесије у 2020. години узроковане пандемијом.

- Опоравак од кризе узроковане глобалном пандемијом је и прије почетка рата био успорен због повећања каматних стопа и геополитичких тензија, смањења раста и трговине, инфлаторних притисака, континуираног распламсавања ковида и смањене макроекономске подршке- оцијењено еј на састанку.

Прогноза раста бруто домаћег производа за наредну годину за овај регион износи 2,3 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
08. avgust 2022 14:42