Привредна комора / - Привредна комора
30/09/2021 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сива еконимија, високо оптерећење зарада главни изазови привредника

Привредни субјекти су у прошлој години исказали укупан приход од 8,43 милијарди еура или 14,1 одсто мање у односу на 2019. годину.

Сива економија, високо пореско оптерећење зарада, наплата потраживања, високе пореске стопе на непокретности и неизграђено земљиште, недостатак радне снаге, неки су од главних изазова са којима се у овој години суочава црногорска привреда, саопштено је из Привредне коморе (ПКЦГ).

Како је саопштено из ПКЦГ, Управни одбор је данас на сједници размотрио информације о пословању привредних субјеката на основу предатих финансијских исказа за прошлу годину и о привредним кретањима и изазовима у пословању током ове године.

 - Ријеч је о значајним информацијама за сагледавање стања у привреди Црне Горе чији подаци могу користити компанијама и институцијама при доношењу пословних одлука и изради анализа трошкова, ризика и сиве економије- наводи се у саопштењу.

Из ПКЦГ су казали да је сједницу водила вршитељка дужности (в.д.) предсједнице Привредне коморе Нина Дракић, а у раду су, поред чланова Управног одбора учествовали и предсједник Скупштине те асоцијације Војо Бановић, в.д. потпредсједника Павле Радовановић и в.д. генералног секретара Митар Бајчета.

Наводи се да је информације презентовао директор Сектора за анализе и истраживања Миљан Шестовић.

 - Информација “Привредна кретања и изазови у пословању током 2021. године” садржи приказ стања економије кроз сагледавање макроекономских показатеља, који су у циљу свеобухватнијег сагледавања ситуације, приказани упоредно са подацима за прошлу и 2019. годину -  каже се у саопштењу.

Из ПКЦГ су навели да су на основу истраживања Коморе, закључака са сједница гранских одбора и састанака са представницима извршне власти одржаних током ове године, идентификовани су изазови у пословању и дати предлози мјера за превазилажење утицаја актуелне кризе и унапређење пословног амбијента.

 - Међу главним изазовима наведени су сива економија, високо пореско оптерећење зарада, наплата потраживања, високе пореске стопе на непокретности и неизграђено земљиште, недостатак радне снаге -  наводи се у саопштењу.

Међу општим препорукама привреде су, како је саопштено, оне које се односе на потребу даљег субвенционисања зарада запослених који су обољели од коронавируса или су у изолацији, као и неопходност тога да је неопходно консултовати привреду прије доношења мјера за сузбијање епидемије како би се реализовале без негативног утицаја на пословање компанија.

У информацији о пословању привредних субјеката на основу предатих финансијских исказа за прочлу годину између осталог се наводи да је, према подацима Монстата, број пословних субјеката у Црној Гори током прошле године износио 37,26 хиљада, што је 7,3 одсто више него годину прије.

Из ПКЦГ су казали да су према подацима Управе прихода и царина, финансијске исказе за прошлу годину предала 29,78 хиљада пореска обвезника, што је за 16,5 одсто више у односу на претходну годину.

Привредни субјекти су у прошлој години исказали укупан приход од 8,43 милијарди еура или 14,1 одсто мање у односу на 2019. годину.

Како је саопштено остварена добит у прошлој години износи 601,4 милиона еура што је за 20,8% мање у односу на 2019, а губитак 873,8 милиона еура што је повећање од 152% у односу на претходну годину.

 - Број запослених у прошлој години порастао је у сјеверној регији за 12,9 одсто, док је у јужној и централној регији забиљежен пад од 2,1 одсто -  каже се у саопштењу.

Дракић је казала да ће препоруке из информација и дискусија чланова Управног одбора бити презентоване премијеру Здравку Кривокапићу и члановима Савјета за конкурентост.

Према њеним ријечима, подаци указују на опоравак економије што је резултат добре туристичке сезоне, али да морамо још заједнички радити како би достигли резултате из 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:46