Sjednica IO ASCAME / - PKCG
06/06/2024 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjednica IO ASCAME: Jačanje pozicije Meditarana u svjetskim okvirima

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je u radu sjednice Izvršnog odbora Asocijacije privrednih komora Mediterana - ASCAME, koja je održana u Barseloni.

Tokom sastanka, između ostalog, razmotren je akcioni plan ove asocijacije za 2024, planirani događaji za naredne dvije godine, realizacija potpisanih sporazuma o saradnji na polju obrazovanja, ekonomskog i društvenog razvoja mladih, kao i obnavljanja prirodnog kapitala ovog područja, te očuvanja okeana.

Prezentovani su izvještaji vezani za međunarodne projekte koji se implementiraju na području Mediterana, te saradnja i mogućnosti umrežavanja članica.

Razgovarano je o novim uslugama za članice, povezivanju Evrope, Bliskog istoka i Afrike u cilju podsticanja poslovanja i investicija, kao i o realizaciji Nedjelje zajednice komora ASCAME.

Skup je, u ime domaćina, otvorio predsjednik Privredne komore Barselone Josep Santacreu, govoreći svojoj predanosti da promoviše ekonomiju ove regije, te potrebi jačanja njene pozicije u globalnom okviru.

Predsjednički izvještaj podnio čelnik asocijacije Ahmed M. El Wakil koji je apostrofirao važnost saradnje mediteranskih država čemu posebno doprinosi partnerstvo privrednih komora u okviru ASCAME.

- Cilj ASCAME-a je da ostvari misiju asocijacije i da nastavi da podstiče rast i jača uticaj mediteranskih privrednih komora. Neprocenjivo iskustvo i liderstvo privrednih komora su od suštinskog značaja za usmjeravanje budućih strategija i inicijativa - istaknuto je na skupu.

Privredna komora: Sezonski rad učiniti privlačnijim domaćem radniku

Kako je saopšteno, svi međunarodni projekti koje ASCAME implementira i razmatra služe kao instrumenti naglašavanja važnosti zelene ekonomije, energetske efikasnosti, kulturnog nasljeđa, inovacija, investicija i tehnološkog razvoja.

- U PKCG smo svjesni da saradnja privrednih komora doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, jačanju ekonomskih veza i podsticanju održivog ekonomskog razvoja regije, pa smo zato aktivni i u okviru Asocijacije privrednih i industrijskih komora Mediterana (ASCAME). Razgovarali smo o jačanju privredne saradnje, kao i o načinima rješavanja izazova koji se odnose na zeleni i plavi rast, zaštitu životne sredine i održivost - rekao je potpredsjednik Komore Pavle D. Radovanović.

Jačanje poslovne saradnje će biti podržano i osnivanjem Mediteranskog biznis kluba (MEDBusiness Club) čiji članovi će biti privrednici iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

- ASCAME MEDBusiness Club će postati odlična platforma za održavanje kontakta i odnosa u okviru cijele mreže, kao i za promociju i olakšavanje trgovine - kazao je Radovanović.

ASCAME je neprofitna međunarodna organizacija koja predstavlja privatni sektor iz 23 zemlje, okupljajući više od 300 komora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 21:26