/ Фото: Лазар Ружић
04/05/2022 u 05:42 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сједница Скупштине заказана за данас: Коначно смањују акцизе на гориво и ПДВ

Чека нас доста посла, настављамо пут ка бољоj Црноj Гори – написао jе Конатар на Твитеру

Скупштина ће данас наставити сједницу, коју је започела прошле седмице када су изабрали предсједника Скупштине и 43. Владу, и расправљаће о измјенама Закона о акцизама и Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ).

Одржавање сједнице јуче је најавио и предсједник Клуба посланика Црно на биjело (ЦнБ) и потпредсjедник Грађанског покрета УРА Милош Конатар.

– Како смо и раниjе казали, ту смо да радимо за добро грађана. Чека нас доста посла, настављамо пут ка бољоj Црноj Гори – написао jе Конатар на Твитеру.

image

Милош Конатар

Фото: Твитер

Телевизији "Вијести" је саопштио да ће се потрудити да оба закона усвоје до краја дана, како би што прије ступили на снагу и како би се смањиле акцизе на гориво и цијене основних животних намирница.

Такође, најавио је и одређене амандмане на предлоге закона. "Дан" није успио добити изјаву од Конатара.

Покушали смо да сазнамо и када ће ступити на снагу Закон о акцизама, јер је у предлогу наведено да ступа на снагу осам дана од дана објаве у "Службеном листу". Уколико тако остане, закон неће ступити прије понедјељка, када је следећи обрачун цијена нафтних деривата. То би значило да бисмо скупо гориво плаћали до краја маја, јер се цијене усклађују сваког другог понедјељка. Предлогом закона о акцизама предвиђено је смањење за 40 одсто, што је 21 до 25 центи по литру.

Предлоге закона о акцизама и ПДВ-у, како је за "Дан" потврђено, браниће нови министар финансија Александар Дамјановић.

Предлоге измјена закона доставила је претходна влада, а како нам је речено, из Владе ће послати допис Скупштини да остају при истим предлозима закона, те да се мијења представник предлагача и да сходно томе нема законских препрека да се одржи расправа и усвоје закони.

Од почетка рата у Украјини цијене горива, као и основних намирница драстично су порасле и Црна Гора је једина држава која није реаговала смањењем акциза или ограничавањем цијена горива, као што су урадиле све друге земље. Такође, није ништа урађено у вези са растом цијена основних намирница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:51