/ foto: k.m.
27/11/2022 u 13:02 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukazati Vladi i ministarstvima na probleme Bolnice Meljine i Instituta Igalo

Sjutra Okrugli sto na temu "Zdravstveni turizam u Herceg Novom, juče, danas, sutra – Institut Dr Simo Milošević i Bolnica Meljine"

Okrugli sto na temu "Zdravstveni turizam u Herceg Novom, juče, danas, sutra – Institut "Dr Simo Milošević" i Bolnica Meljine" biće održan sjutra u Herceg Novom, u hotelu Lazure u 11 časova.

 Organizator skupa je Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi, a cilj je skretanje pažnje Vladi i resornim ministarstvima na probleme Bolnice i Instituta. Podsjećamo, da je okrugli sto bio zakazan za 15. novembar, ali je odgođen jer je za taj dan zakazan hitan sastanak o Institutu Igalo u Ministarstvu finansija, kojem su prisustvovali ministri ekonomije, zdravlja i prosvjete Aleksandar Damjanović, Dragoslav Šćekić i Miomir Vojinović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, v.d. direktora Savo Marić i članovi Odbora direktora Instituta Igalo.

Tada je iskazan stav da stečaj nije opcija i da država taj segment neće uzimati u obzir, nego će se tražiti mogućnost kako da Institut iz ovih nagomilanih problema izađe. Međutim, konkretnih rješenja još uvijek nema, a Institut i dalje pritiska dug od oko 30 miliona eura, kao i blokade računa zbog prispjeća presuda na osnovu tužbi radnika za neadekvatno obračunate koeficijente od 2012. godine.

S druge strane, stanje u Bolnici Meljine je alrmantno, jer joj prijeti postepeno zatvaranje, već od 1.decembra. Sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović, navodi da je Institut zajedno sa Bolnicom Meljine nosilac zdravstvenog turizma Crne Gore, te da je potpuno nejasno da država ne radi ništa po pitanju očuvanja brenda i ključne resursne osnove za razvoj tog vida turizma. Učešće na okruglom stolu za sada su potvrdili: Dragan Damjanović iz Agencije za zaštitu konkurencije, generalna direktorica za politiku razvoja turizma Aleksandra Gardašević Slavuljica, predsjednica Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma PKCG Marina Delić, Aleksandra Golubović i Una Bulatović iz Agencije za investicije, Ljiljana Maraš iz NTO, sudski vještak ekonomsko – finansijske struke i stečajni upravnik Saša Tomašević, a iz Instituta "Dr Simo Milošević": v.d. direktora Savo Marić, referent za planiranje, analizu i statistiku Miloš Knežević, direktor sektora marketinga i prodaje Nikola Mračević i predsjednik Odbora direktora Batrić Bato Kontić.

Na skupu će biti Nikša Grgurević i Anđelko Lojpur, članovi Konsultativne grupe SPROHN2027.Pozivi za učešće na okruglom stolu upućeni su i ministru ekonomskog razvoja i turizma, Goranu Đuroviću, načelnici Direkcije za razvoj i planiranje zdravstvenog turizma u Ministarstvu zdravlja Nataši Žugić, kao i Žarku Rakčeviću, vlasniku skoro 28% akcijskog kapitala Instituta Igalo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
HERCEG NOVI
19. april 2024 12:58