benzinska pumpa, benzin, nafta, poskupljenje goriva, Ina pumpa, ina, tocenje goriva, automati za gorivo / foto: Ivan Petrović
28/08/2023 u 19:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skuplje gorivo može poskupiti i hljeb

Iz nezvaničnih izvora iz pekarske industrije ističu da za sada neće biti poskupljenja hljeba, ali to nije isključeno ukoliko se trend rasta cijena goriva nastavi u narednom periodu

Cijene žitarica na međunarodnim tržištima u padu su poslednjih sedmica, zbog sve slabije potražnje, ali i velike ponude, međutim, eventualno pojeftinjenje hljeba posmatrajući situacije sa svim inputima za sada nije realno.

Trenutnu situaciju najviše komplikuje nestabilnost na tržištu energenata, odnosno znatan rast cijena goriva.

Ipak iz nezvaničnih izvora iz pekarske industrije ističu da za sada neće biti poskupljenja hljeba, ali to nije isključeno ukoliko se trend rasta cijena goriva nastavi u narednom periodu.

Kada je riječ o cijenama žitarica, značajno su jeftinije nego u prethodnom periodu, pa prema izvještaju sa Produktne berze u Novom Sadu pokazuju da je prethodne sedmice na tržištu primarna kultura u trgovanju bio kukuruz, zauzimajući 66 odsto učešća u ukupnom obimu prometa.

– Kao i nedjelju dana ranije, nastavljen je pad cijena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Tokom prošle nedjelje ukupan obim prometa iznosio je 1.919 tona robe, za 28,26 odsto manje nego sedmicu ranije. Finansijska vrijednost ukupnog prometa iznosila je gotovo pola miliona eura, tačnije 453.767, što je u odnosu na prethodnu nedjelju pad od 22,68 odsto – stoji u izvještaju.

Prema navodima sa berze očekuje se i dalji pad cijena, a najprodavanije kulture bile su kukuruz i pšenica.

– Tokom čitave nedjelje na tržištu kukuruza je bila primjetna slabija tražnja u odnosu na ponudu. Smanjena tražnja i povlačenje kupaca uticali su na to da silazni trend cijene postane još izraženiji kako se sedmica primicala kraju. Ipak, i pored slabije tražnje, kukuruz je bio najtrgovanija roba zauzimajući 66 odsto udjela u ukupnom obimu prometa, po prvi put nakon pet nedjelja tokom kojih se najviše trgovalo pšenicom. Kukuruzom se u toku nedjelje trgovalo u širokom cjenovnom rasponu od 17,20 do 19,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,30 dinara bez PDV-a, odnosno 20,13 dinara sa PDV-om. U odnosu na sedmicu ranije, primjetan je cjenovni pad od 8,26 odsto. Nakon pet nedjelja tokom kojih je pšenica bila primarna kultura u trgovanju, prethodne je došlo do pada prometa, pri čemu je u ukupnom obimu trgovanja učestvovala samo sa 12 odsto. Tokom cijele nedjelje najčešće je bila primjetna veća ponuda i smanjen broj kupaca. Pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21 dinar po kilogramu bez PDV-a, odnoson 23,10 sa PDV-om, što ujedno predstavlja i ponder cijenu. U odnosu na prethodnu nedjelju primjetan je silazni trend cijene od 2,33 odsto – piše u izvještaju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:46