Скупштина нови сазив / - Скупштина нови сазив
05/05/2022 u 22:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скупштина подржала смањење акциза на гориво и ПДВ-а за основне животне намирнице

За Предлог о измјенама и допунама закона о акцизама гласало је 49 посланика, док је смањење ПДВ-а на основне животне намирнице подржало њих 50

Посланици су усвојили Предлог измјена и допуна закона, коjим се омогућава смањење акциза на гориво, као и пореза на додату вриjедност (ПДВ) за основне животне намирнице. За Предлог о измјенама и допунама закона о акцизама и о ПДВ-у гласало је 49 посланика. Подржана је и хитност ових Закона, и да они буду у Службеном листу на дан објављивања. Нису прихваћени амандмани посланика ДФ-а Дејана Ђуровића, посланице СДП-а Драгиње Вуксановић Станковић.

Како је појашњено, ако се за 50 одсто снизе акцизе очекује се смањење 27 центи за дизел и 33 центи за безоловно гориво. Уље би појефтинило 15 центи, брашно 4 до 5 центи, а со 7 центи. Ако дође до 40 одсто смањења акциза горива би појефтинило 25 центи.

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да се нада да ће моћи да у понедјељак или у уторак утичу на нове цијене горива, ако данас Скупштина усвоји Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама.

Посланик ДПС-а Андрија Николић је казао да су годину и по дана говорили о дивљању цијена, покушавајући да на то утичу.

- Ево одмах након формирања владе одмах о томе расправљамо. Да не говоримо сад ко је крив, већ да настављамо добре праксе. Гориво је до сада у годину и по поскупило 15 пута, цијене намирница су расле и преко 40 посто. Ми покушавамо да повратимо репутацију ЦГ на глобалном тржишту - истакао је он.

Сагласан је са министром Дамјановићем када каже да је прошло вријеме јефтине хране. Истакао је и да ће цијене нафте на глобалном тржишту расти, те да ће морати више пута да интервенишу.

- Можемо да појачамо пољопривредну производњу. Ово ће бити задатак ове владе и парламента, да одређеним законским рјешењима покуша да унаприједи те прилике и да што више људи веже за пољопривреду - нагласио је Николић.

Навео је и да ће сви радити на томе да анулирају последице економске кризе.

- Нико не може да зна кад ће се завршити рат у Украјини и које ће бити последице. Ово је само једна од акција санирања економске кризе, биће их још више. Обећавамо министру да ће имати одговоран однос ДПС-а која ће се потрудити да законским рјешењима покуша да утиче на стандард грађана ЦГ - нагласио је он. 

Поручио је да је приоритет Црне Горе Европска унија.

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић истакла је да борба за очување стандарда грађана мора бити задатак свих политичких партија. 

- Ови закони су прилика да покажемо да смо спремни да сви заједнички радимо у корист друштва. Живот обичног човјека мора и једино може бити мјера нашег успјеха -  нагласила је она.

Посланик Демократског фронта  Дејан Ђуровић рекао је да је бивши предсједавајући Скупштином Страхиња Булајић два мјесеца био под хајком због измјена Закона о акцизама, “са тежњом да се он лично уруши као личност и да се сви проблеми Црне Горе пребаце на њега”.

Поручио је и да смањење акциза ће само фиктивно повећати стандард грађана.

Посланик ПзП-а Бранко Радуловић сматра да је смањење акциза на гориво интервентна мјера која није достојна неког ко води достојну економску политику.

Посланик ДПС-а Никола Ракочевић казао је да вјерује да ће сви посланици гласати за предложене измјене Закона о акцизама, те да ће те измјене помоћи грађанима и привреди.

Посланик УРА Милош Конатар казао је да је задовољан што коначно имају прилику да расправљају о акцизама, као и да је сада свима јасно колико је штете нанијела блокада парламента.

Посланица УРА Божена Јелушић се осврнула и на расистички гест према Славки Аџовић из Никшића којој су запалили кућицу.

- Кад смо постали расистичко друштво, и кад смо допустили да као посланици ово пролази поред нас. Обраћам се министру Дамјановићу за којег сам сигурна да ће одговорити задатку. Ако не подржимо овакве људе као што је госпођа Аџовић онда смо оманули. Пошаљимо знак тој жени да нам може да вјерује - поручила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:05