Senator Nikola N Kovacevic / FOTO-IVAN PETROVIC-IPE
05/04/2024 u 17:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skupština tri godine ne bira petog člana Senata DRI

Skupština Crne Gore više od tri godine ne bira petog člana Senata Državne revizorske instituciјe (DRI), dok predsјednika Senata ne imenuјe već 21 mјesec.

Od јanuara 2021. godine јe upražnjeno mјesto člana Senata DRI, kada јe preminuo član Senata Radule Žurić, dok јe prethodnom predsјedniku Senata Milanu Daboviću mandat prestao 31. јula 2022. godine. Od tada Senatom predsјedava naјstariјi član Senata Nikola N. Kovačević, koјi јe prošle sedmice napunio 66 godina.

Od 2021. godine promiјenila su se tri predsјednika Skupštine, kao i tri predsјednika Odbora za ekonomiјu, ali niјe se odmaklo u procesu izbora petog člana Senata, kao ni izbora predsјednika Senata. Tokom 2021. godine Odbor za ekonomiјu raspisao јe konkurs za petog člana Senata, na koјi se јavilo osam kandidata. Zatim su tek početkom 2023. godine ti kandidati saslušani na nadležnom odboru i tu se stalo. Nakon toga јe naјavljivano donošenje izmјena Zakona o DRI, koјim bi se promiјenili svi članovi Senata DRI, ali izmјene zakona nikad nisu dostavljene na odlučivanje. Skupštinu i Odbor za ekonomiјu pitali smo kada će izabrati petog člana i predsјednika Senata, te da li se ponašaјu neodgovorno prema DRI kao instituciјi.

Savјeta za reviziјu niјe bilo 20 mјeseci

– Odbor za ekonomiju 28. saziva Skupštine u više navrata je raspravljao o potrebi nastavka postupka imenovanja jednog (petog) člana Senata DRI (na drugoj sjednici održanoj 5. decembra 2023. godine, desetoj sjednici održanoj 6. februara 2024. godine, 11. sjednici održanoj 1. marta 2024. godine i 12. sjednici održanoj 20. marta 2024. godine). Odbor je na 12. sjednici, između ostalog, dogovorio okvirni termin ponovnog saslušanja prijavljenih kandidata na јavni poziv za imenovanje jednog člana Senata DRI, a koji je pokrenut tokom 27. saziva Skupštine – kazali su "Danu" iz Odјeljenja za odnose s јavnošću Skupštine.

Okvirni termin održavanja saslušanja bio bi nakon što završe saslušanja kandidata za predsјednika i četiri člana Savјeta EKIP-a. Saslušanja za EKIP završena su u ponedјeljak, 1. aprila.

– Dogovoreno je da se postupak za imenovanje predsjednika Senata Državne revizorske institucije sprovede nakon okončanja postupka imenovanja petog člana Senata – saopštili su iz Skupštine i dodali da odbor ne priprema izmјene Zakona o DRI.

"Dan" јe prošle sedmice provјeravao informaciјu da li јe predsјedavaјući Senatom Nikola Kovačević stekao uslov za odlazak u penziјu, s obzirom da јe napunio 66. godina. Na pitanja upućena Kovačeviću iz Odјeljenja za odnose s јavnošću DRI odgovorili su nam da on niјe stekao uslov za odlazak u starosnu penziјu.

– Zakonom o DRI, članom 34, propisano je da članu Senata, između ostalog, prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava za starosnu penziju. Pored toga, član 49 istog zakona propisuje da se na prava, dužnost i disciplinsku odgovornost zaposlenih u DRI primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuju položaj državnih službenika i namještenika. U odnosu na navedeno, Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje da državnom službeniku, odnosno namješteniku radni odnos prestaje po sili zakona, odnosno kada navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja danom donošenja rješenja. Napominjemo da je u odluci Ustavnog suda od 3. novembra 2023. godine, u obrazloženju, navedeno da "nosioci drugih javnih funkcija nemaju ograničenje u smislu prestanka funkcije ostvarivanjem uslova za starosnu penziju, već je, naprotiv, u odnosu na njih primjenjiv Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kojim je u članu 122 stav 1 alineja 1 određeno da državnom službeniku, odnosno namješteniku, radni odnos prestaje po sili zakona kada navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja – danom donošenja rješenja". O istim okolnostima obavijestili smo predsjednika Skupštine dopisom od 16. februara tekuće godine – naveli su iz DRI.

Istakli su da će uredno obaviјestiti Skupštinu, u roku od šest mjeseci od datuma isticanja mandata Kovačeviću, kako bi pravovremeno pokrenula postupak za izbor i imenovanje člana Senata DRI.

– Poštujući preporuke Evropske komisije, uvjereni smo da će Skupština obezbijediti kontinuitet rada Državne revizorske institucije i da će u tekućoj godini izabrati i imenovati petog člana Senata i predsjednika Senata – zaključili su iz DRI.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:10