/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH, ilustracija
01/12/2022 u 17:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj klizište Mojdež: Ministarstvo saglasno da se novac uputi na račun Zavoda

Ministarstvo finansija dalo je svoju saglasnost da se sredstva iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija mogu preusmjeriti na račun Zavoda.

Javna ustanova Zavod za geološka istraživanja obratila se Ministarstvu kapitalnih investicija, kao resornom, za pružanje finansijske  pomoći, a u vezi sa pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, vezanom za slučaj klizišta Mojdež kod Herceg Novog.

-Ovaj spor je trajao od 2004. godine i  JU Zavod za geološka istraživanja,  kao drugotužena strana u sporu je u obavezi da izmiri potraživanja tužilaca u iznosu od oko 400.000 €.  Naime,  ističemo da sa predstavnicima Zavoda aktivno i svakodnevno komuniciramo u cilju pronalaženja rješenja, čemu svedoči i veliki broj sastanaka ove dvije institucije u proteklom periodu, kao I zajedničkih inicijativa, u cilju prevazilaženja trenutne situacije. U cilju poštovanja zakonskih procedura, ministarstvo kapitalnih investicija uputilo je zahtjeve za davanje mišljenja, a u vezi preusmjeravanja sredstava iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija JU Zavod za geološka istraživanja- navode u saopštenju.

Ministarstvo finansija dalo je svoju saglasnost da se sredstva iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija mogu preusmjeriti na račun Zavoda.

-Zahtjev za davanje mišljenja, a u vezi pomoći Zavodu uputili smo i Agenciji za zaštitu konkurencije,  čije mišljenje očekujemo.  Javna ustanova Zavod za geološka istraživanja u resoru je ministarstva kapitalnih investicija sa kojim ima zaključen Ugovor o finansiranju poslova iz Programa geoloških istraživanja u Crnoj Gori.  Za izvršenje obaveza  iz navedenog ugovora, Zakonom o budžetu Crne Gore opredijeljena su sredstva koja se isplaćuju Zavodu, po dostavljenim mjesečnim računima, koje prati izvještaj o izvršenim radovima i stepenu realizacije projekata predviđenih Programom- navode u saopštenju.

Shodno navednom ugovoru do danas su isplaćena sva novčana sredstva po dostavljenim računima od strane Zavoda, a preostala će biti isplaćena do kraja godine, kada ih Zavod ispostavi.

-Dakle, ministarstvo redovno izmiruje sve obaveze prema Zavodu shodno ugovorenim obavezama, ali obzirom na situaciju u kojoj se Zavod zatekao zbog blokade računa po rješenju o izvršenju, a po osnovu gorenavedene presude, traži se i način da se Zavodu pomogne u vidu dodatnih sredstava, kroz zakonske vidove pomoći, a za čiju realizaciju se čeka na dodatna mišljenja u Agenciji za zaštitu konkurencije- pojašnjavanju oni.

Ministarstvo kapitalnih investicija ne planira gašenje Zavoda, već naprotiv pokušava naći način da se ovoj renomiranoj, stručnoj i naučnoj ustanovi pomogne u prevazilaženju problema, a u prilogu tome je i  činjenica da je ministarstvo kapitalnih investicija povjerilo dio poslova iz svoje nadleznosti JU Zavod za geološka istaživanja. MKI promptno I bez zadržavanja izmiruje sve obaveze prema JU zavod za geološka istraživanja, cijeneći da je to ustanova koja se bavi poslovima od društvenog i nacionalnog interesa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. januar 2023 19:23