Новац, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
01/10/2021 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смањење потрошње и инвестициjа довело до већих депозита

Пеjаковић jе подсjетио на добре показатеље о пословању банака на краjу jула ове године, међу коjима jе укупни капитал од 620 милиона, билансна сума од 4,9 милиjарди, те раст ликвидне активе на 1,2 милиjарде

Потрошња и инвестициjе становништва и привреде били су на значаjно нижем нивоу од почетка пандемиjе, па су људи остављали средства на сигурном у банкама, казао jе генерални секретар Удружења банака (УБЦГ) Братислав Пеjаковић, обjашњаваjући раст депозита у времену кризе.

Према подацима Централне банке (ЦБЦГ) депозити су на краjу jула достигли историjски максимум од 3,8 милиjарди еур. У односу на jул прошле године, порасли су 528 милиона, а 410 милиона у односу на jул предкризне 2019. године.

Пеjаковић раст депозита види као комбинациjу више фактора.

– Ради се о повjерењу у банкарски систем коjе се гради децениjама. Потом, каматне стопе на орочене депозите у банкама, те еуро као званична валута, дакле стабилна и предвидљива вриjедност. Затим, туристичка сезона jе генерисала додатна средства у финансиjском систему, што се реално осликава и на депозите – рекао jе Пеjаковић Побjеди.

Он jе додао да jе тренд раста депозита присутан и у Европи и да Црна Гора ниjес изузетак.

Трећину укупних депозита у банкама имаjу грађани, коjи су на краjу jула уштедjели 1,3 милиjарде ЕУР, што jе 67 милиона ЕУР више од jула прошле године, те 49 милиона више него 2019.

Пораст депозита остварили су и нерезиденти са 998 милиона ЕУР у домаћим банкама. Њихова штедња увећана jе 65 милиона ЕУР за мjесец, док jе од jула прошле године порасла 229 милиона.

– У Европи банке наплаћуjу власницима депозита са преко 100 хиљада ЕУР проценат за држање средстава, док код нас имаjу за еуро квалитетну понуду за орочавање – навео jе Пеjаковић.

Предузећа су у банкама на краjу jула имала 1,17 милиjарди ЕУР депозита, што jе 207 милиона ЕУР више него лани, а 63 милиона више него у jулу 2019. године. То jе довело до пада просjечне каматне стопе на штедњу за пола процента на 0,36 одсто.

На питање jе ли овакво кретање депозита очекивано, Пеjаковић jе одговорио да су банке спремно дочекале пандемиjу, те да jе регулациjа пословања унаприjеђена у односу на кризу из 2007. године.

Пеjаковић jе подсjетио на добре показатеље о пословању банака на краjу jула ове године, међу коjима jе укупни капитал од 620 милиона, билансна сума од 4,9 милиjарди, те раст ликвидне активе на 1,2 милиjарде.

– Све то, уз одговорно пословање, друштвено исказану одговорност банака, квалитет услуга и доступност средстава клиjентима, уз програме помоћи клиjентима од репрограма и реструктурирања до греjс периода, учинили су да се направила квалитетна подлога за раст депозита. Када учините све у складу са међународним стандардима, уважаваjући величину и специфичности локалног тржишта, очекуjете квалитетне искораке у свим сегментима пословања, тако и код нивоа депозита –закључио jе Пеjаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:24