/ фото: UNSPLASH
16/10/2021 u 11:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Социјалним пакетом обухватити и пензионере

Савјетница у АСП-у Инес Мрдовић навела је да просјечна пензија, коју прима највећи број пензионера, износи непуних 300 еура, па је јасно да је и то недовољно за достојанствен пензионерски живот

Невладина организација Акција за социјалну правду  упутиће Министарству финансија и социјалног старања иницијативу са препоруком да се најављеним социјалним пакетом већ од наредне године обухвати и повећање панзија.

Савјетница у АСП-у Инес Мрдовић навела је да би Влада социјалним пакетом, који се припрема за наредну годину, морала да обухвати и пензионере, који су годинама међу социјално најугроженијим у држави.

- Чињеница да око 16 хиљада становника прима најнижу пензију, која је нешто мања од 150 еура, указује да је у економском смислу то живот на ивици жилета. Тај износ пензије не може да обезбиједити практично ни елементарне егзистенцијалне потребе, а камоли потребе за лијечењем најстарије генерације или потребе друштвене и социјалне природе, које има једно људско биће- казала је Мрдовић агенцији Mina-business.

Она је подсјетила да просјечна пензија, коју прима највећи број пензионера, износи непуних 300 еура, па је јасно да је и то недовољно за достојанствен пензионерски живот.

Министарство финансија и социјалног старања најављује повећање минималне зараде на 450 еура од наредне године, са садашњих 250 еура, колико је најнижи износ примања.

- Уколико би се чекало да наредне године дође до раста просјечних зарада, односно елемената који последично утичу на раст пензија, онда би то значило да ће до увећања пензија доћи тек 2023. године. То би било непоштено према пензионерској популацији и они би извукли „дебљи крај“ у најави државе да ће покушати да обезбиједи социјалну правду за све грађане- саопштила је Мрдовић.

У АСП-у сматрају да социјална правда мора да обухвати све, јер у Црној Гори грађани не би требало да буду дијељени на оне првог, другог или иног реда.

- Упутићемо иницијативу Министарству финансија да већ од наредне године, кроз најављени социјални пакет, обухвати и увећање пензија. Ако има за зараде прегломазне јавне администрације, која годинама беспотребно „једе“ финансије ове земље, онда има и за увећање ионако мизерних пензија наших најстаријих грађана- поручила је Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:11