Милојко Спајић, Јаков Милатовић / - BOJANA CUPIC
13/05/2021 u 16:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Црна Гора и Грчка његуjу традиционално добре еконосмке односе

Велико и значаjно искуство Грчке биће корисно Црноj Гори на путу оздрављења jавних финансиjа и економског опоравка, казао је министар

Министри економског развоjа Jаков Милатовић и министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић, у оквиру радне посjете Грчкоj данас су се састали са званичницима и привредницима Грчке, казали су Министарства економског развоја Црне Горе.

– Велико и значаjно искуство Грчке биће корисно Црноj Гори на путу оздрављења jавних финансиjа и економског опоравка. Са министром финансиjа Christos Staikourasom разговарао сам и о вишедецениjским проблемима коjи су државу довели до ивице банкрота, али коjи су благовремено избjегнути. Сагласни смо да кризу треба искористити за убрзање реформи jер то jе jедини пут да ово не буде привремена, већ траjна побjеда – казао је министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић.

Милатовић jе искористио прилику да током састанка са министром туризма Грчке, Харисом Теохарисом истакне да ове двиjе државе имаjу велики простор за сарадњу у области туризма имаjући у виду да ова привредна грана има значаjан удио у БДП-у ове двиjе земље.

– Криза са коjом су се суочиле ове двиjе туристичке дестинациjе у протеклоj години, показала jе значаj интензивниjе сарадње и координисаног приступа за превазилажење исте – казао jе он. 

Тхеохарис наjавио jе почетак туристичке сезоне за 14. маj, као и пет линиjа одбране у циљу олакшаног уласка туриста, када ће и нашим грађанима бити омогућен улазак.

Сагласили су се да обjе земље очекуjу беспрекоран рад на заштити туриста и грађана, као и на то да jе заjеднички мото „И здравље и економиjа“.

Милатовић и Спаjић изразили су подршку кандидатури Грчке за извршни одбор УНWТО, сигурни да ће своjим искуством доприниjети развоjу туризма у циjелоj Европи.

Министар за развоj и инвестициjе Адонис Георгиадис дао jе добре примjере помоћи грађанима коjе jе Влада Грчке спровела у току претходног периода, али и наjавио да се очекуjе постепено умањење доприноса за порез и социjално осигурање. На пољу инвестициjа Грчка се поприлично ослања на подршку ЕУ фондова што jе jош jедан од разлога нашег пута ка ЕУ интеграциjама.

Милатовић jе изразио задовољство због велике заинтересованости грчких привредника за развоjне проjекте у Црноj Гори.

Након тога, министри су се састали са господином Yаннисом Ретсосом, председником Грчке конфедерациjе туризма (СЕТЕ) са коjим су размиjенили мишљења о здравственим протоколима, епидемиолошкоj ситуациjи и процесу имунизациjе становништва, и констатовали да се иста одвиjа задовољаваjућом динамиком.

– То jе уjедно и показатељ риjешености Црне Горе да ће предстоjећа туристичка сезона испунити наша очекивања. Закључили смо да jе пандемиjа повезала наше земље и да ће наша сарадња само jачати с обзиром да jе то jош jедан  предуслов за стабилизациjу економских прилика након кризе – казао jе Милатовић.

Ретсос jе упознао Милатовића са тренутном здравственом ситуациjом  у Грчкоj, те да Грчка у предстоjећоj сезони очекуjе 50 одсто прихода из 2019. године.

На тоj линиjи договорен jе и наставак сарадње у циљу размjене искустава двиjе државе у правцу даљег развиjања квалитетниjег туристичког производа, а први корак томе jе и наjава састанка туристичких удружења ових земаља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:45