Милатовић и Спајић / - фото: Влада
11/11/2021 u 15:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић и Милатовић: Ако покажемо напредак, извјесно је приступање Црне Горе до 2025.

Министри су истакли да је став наше земље да уколико ЕУ жели да покаже своју преданост приступању Западног Балкана, најбољи начин да то учини биће да допусти Црној Гори – земљи са нешто више од 600.000 становника – да се придружи ЕУ

Црна Гора, иако најмања држава Западног Балкана по броју становника, најнапреднија је у приступним преговорима са ЕУ и једина је која је отворила сва поглавља а већ је затворила три – главна је порука интервјуа за Политико који су дали министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић и министар економског развоја Јаков Милатовић, током њиховог овонедељног боравка у Бриселу.

Министри су истакли да је став наше земље да уколико ЕУ жели да покаже своју преданост приступању Западног Балкана, најбољи начин да то учини биће да допусти Црној Гори – земљи са нешто више од 600.000 становника – да се придружи ЕУ.

Говорећи о пакету економских реформи под називом "Европа Сад!", који има за циљ да помогне земљи да испуни критеријуме за приступање ЕУ и одвикне своју економију од своје историјске зависности од Русије и њеном новијем ослањању на Кину, Спајић је казао да желе своју судбину да вежемо за Европу, Сједињене Америчке Државе и Велику Британију.

 - Проблем је био у томе што смо геополитички тражили запад, али економски и даље били зависни од Русије и централне Азије односно Турске за улагања - навео је Спајић.

Црна Гора је прошле године била на насловницама јер се борила с отплатом кинеског дуга од милијарду долара за недовршени аутопут. Аутопут је постао симбол корупције и лошег финансијског управљања због чега се Црна Гора мучила с отплатом кинеског кредита коришћеног за финансирање пројекта.

Министар Спајић је, на питање Политика о аутопуту, рекао да је Црна Гора сада почела враћати тај кредит и да је смањила хроничну зависност од кинеских кредита.

 - Заштитили смо ризик и преговарали о сwап споразуму са западним банкама. Изложеност кинеском дугу сада је мање од 14 посто црногорског БДП-а, што је пад с 20 посто - нагласио је он.

Министар Милатовић је оптимистичан у погледу приступања Црне Горе Европској унији.

 - Ако покажемо напредак, врло је извјесно приступање Црне Горе до 2025. године. Мислим да сада постоји кључни замах, посебно са овом Владом која дијели европске вриједности - додао је он,

 “Улазак Западог Балкана у ЕУ геостратешко улагање у мир, сигурност, стабилност и економски просперитет цијеле Европе” оцијенио је за Политико и комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи истичући да је Црна Гора најнапреднија у приступним преговорима, а посебно када је у питању усклађеност са ЕУ у дијелу одбрамбене и сигурносне политике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:41