Спајић и Милатовић / - Фото: Инстаграм
29/12/2021 u 22:42 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић и Милатовић: Знали смо да ће буџет бити усвојен, ово је историјски успјех

- Када се сјетим како је било кад смо почели и гдје смо сад, да смо само причали о смањивању плата и пензија, ада их данас дижемо, то је заиста један историјски успјех - навео је Милатовић

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић и економског развоја Јаков Милатовић гостовали су на Твитер спејсу, током којег су говорили о изгласавању буџета и плану "Европа сад",

Како се осјећају након изгласавања, Милатовић је рекао да су знали да ће буџет бити усвојен и да њихове изјаве у протеклих седмица су ишле у том правцу. 

 - Дошло је до пар одријеђених измена, предложени дефицит се попео на 5.1% БДП-а што је прихватљиво, али је најважније што је буџет историјски, донеће бољи живот грађана, развој привреди и биће развојни, што говори капитални буџет - навео је он,

Милатовић се присјетио почетка и доласка нове Владе када су размишљали о смањивању плата и пензија..

 - Када се сјетим како је било кад смо почели и гдје смо сад, да смо само причали о смањивању плата и пензија, ада их данас дижемо, то је заиста један историјски успјех - навео је он.

Спајић се сложио са свим што је Милатовић рекао и додао да имају много измјена и то их  доводи до пројектованог дефицита од 5.1% што је у реду у датим околностима неизвјесности и ковид кризе.

 - Оно што је важно напоменути је да ћемо имати до краја године дефицит испод 3%, то је извјесно и то је велика и битна ствар за нас, јер следећа година мора бити година са двије врсте улагања - додао је.

Спајић је казао да су данас избалансирали буџет, и да су на сигурно.

- Акцизе нису успјеле, а није нам успјело да вратимо ПДВ на 21 посто, али смо успјели да уједначимо приходе и раскоде и да надокандимо 30 милиона. Ми ћемо следеће године раздужити дио дуга. Нема бојазни за било коју врсту нестабилности - нагласио је он.

Слушаоци су га питали и за социјална давања, а  он је оцијенио да су она раније дијељена за глас.

 - У Црној Гори имамо 115 хиљада прималаца социјале, ту нешто не штима. Ми са УНДП-ем формирамо пројекат Социјалног картона. Очекујемо смањење броја корисника кроз филтрирање, а и очекујемо и много већи број запослених управо због пројекта "Европа сад" - додао је он.

Формирају екипу која ће бити окосница пројекта "Монтенегро воркс", Спајић очекује да ће заједно са консултантом из ММФ у јануару почети анализу државних предузећа.

Милатовић је казао да је Монтенегро воркс у почетној фази, ово је тим који је постоперативан уназад мјесец дана, и нису имали времена да се покажу.

 - Државна предузећа треба да се подијеле у четири групе, и у односу на то треба развити планове шта са њима и како их развијати. Постоје стратешка предузећа која су непрофитабилна а они су проблематична. Предузећа која су нестратешка и непрофитабилна требало би да се угасе, а она која су нестратешка а профитабилна требала би да се приватизују. Државна предузећа би у наредном периоду била приоритет Владе - казао је министар економског развоја. 

Спајић је казао да ће изаћи са тачним бројем запослених у јавној управи.

 - Ми нисмо знали колико имамо запослених у јавној управи, имамо око 46 хиљада запослених ускоро ћемо објавити те тачне податке. Повећан је број у здравству због короне - истакао је он.

Милатовић је навео да нема довољан број квалитетних кадрова у министарствима.

- Погледао сам дипломе, и ви имате једну ситуацију да највећи број тих људи нема просјек преко осам.  Долазило је у претходном периоду до негативне селекције, велики број добрих људи који завршавају факултете није могао да уђе у државну управу. Улазили су људи који су политички везани и то мора да се мијења - додао је.

Оцијенио је да директори директората и нижи кадрови треба да носе државне управе, а да се само мијењају државни секретари и министри.

 - Треба времена и није лако те ствари искристалисати. Ми смо стално у балансу ретровизора и шовершајбне, треба да гледамо у исто вријеме и уназад и унапријед, то није лак баланс - навео је Милатовић.

Спајић је истакао да слиједе вијести у јануару одговарајући на питање да ли ће се увести биткоин као средство плаћања у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 03:17