Odbor za ekonomiju, odbor za ekonomiju-budzet, Milojko Spajic / ODBOR ZA EKONOMIJU - IVAN PETROVIC-IPE
03/02/2022 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Јануарски приходи већи за 20 одсто, први докази да је "Европа сад" одржива

Јануарски приходи од акциза су изнад плана за 2,1 милион еура или 10,9 одсто, а износе укупно 21,1 милион еура.

Приходи државног буџета у јануару ове године износе 106,7 милиона еура (нето) и већи су за око 20,4% или 18,1 милиона еура у односу на јануар прошле године, прелиминарни су подаци Министарства финансија и социјалног старања (МФСС).

Како су истакли из овог ресора, јануарски приходи су и изнад плана буџета за 2,9 милиона еура, односно 2,8 одсто.

Настављен је тренд рекордне наплате прихода из 2021. године. Приходи од пореза на додату вриједност (ПДВ) су изнад плана за јануар за 1,3 милиона еура (2,6%) и износе 50,3 милиона еура.

Јануарски приходи од акциза су изнад плана за 2,1 милион еура или 10,9 одсто, а износе укупно 21,1 милион еура. 

- Ово су први сигнали да смо реално планирали буџет за ову годину и да није тачна прича о неодрживости програма реформи "Европа сад". Настављамо да обезбјеђујемо стабилне приходе буџета и поред значајног смањења пореског оптерећења на зараде, којим је омогућено највеће икад повећање плата у Црној Гори и то у једној години - поручио је министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић.

У предстојећем периоду очекује се још боља наплата прихода јер ће се осјетити ефекти повећања зарада из програма реформи, веће потрошње, итд.

Према подацима Управе прихода и царина, бруто наплата прихода за јануар износи 117,16 милиона еура, што је за 6,84% више него у јануару 2019, години у којој су били рекордни приходи.

МФСС крајем фебруара објављује обједињене јануарске податке о свим приходима и издацима буџета, у оквиру редовних мјесечних извјештаја.

Црна Гора је у 2021. години остварила рекордну наплату буџетских прихода, чиме је премашила и „рекордну“ 2019. годину, о чему је детаљан извјештај на сајту МФСС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:32