Milojko Spajic / MILOJKO SPAJIC - LAZAR RUZIC
20/12/2022 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić naveo deset razloga za neusvajanje budžeta

U budžetu nije pomenuta ni racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru, što je upravo ova Vlada najavljivala kao jednu od glavnih reformi, samo je jedna od zamjerki Spajića

Predsjednik Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić naveo je deset razloga zbog kojih poslanici ne smiju podržati predlog Zakona o budžetu za 2023. godinu

Prvi razlog, kako je naveo je to što je osnova za budžet za 2023. je rebalans za 2022. kojim je planiran deficit od 8% BDP-a i dodatno zaduženje od 350 miliona eura što se neće desiti budući da je trenutno deficit na istorijski najnižem nivou od samo jedan odsro BDP-a, a zaduženje nije potrebno iz razloga što će u državnoj kasi ostati preko 200 miliona eura depozita.

Prema riječima Spajića drugi razlog je taj što budžet ne sadrži nijednu mjeru usmjerenu na stvaranje uslova za generisanje novih prihoda budžeta.

- Rashodi su značajno veći u odnosu na prethodne budžete,  što bi pozdravili da je u pitanju finansiranje strukturnih reformi ili velikih investicionih projekata. Međutim, mi u budžetu za 2023. vidimo deficit tekuće potrošnje od prosječno 150 mil. godišnje u periodu 2023-2025, što znači da će se država zaduživati za finansiranje vršenja svojih osnovnih funkcija, navodi se u trećem razlogu Spajića.

Spajić je dodao da je čevrti razlog za neusvajanje to što je budžetom planiran deficit tekuće potrošnje, ne samo u 2023 već i u 2024 i 2025 kao i ukupni kumulativni deficit na nivou od oko šest odsto u svakoj godini i preko 2,5 mlrdijarde eura zaduženja u posmatranom periodu - što, kako dodaje,  ukazuje da su prekršena sva pravila planiranja budžeta propisana Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornost.

Kao peti razlog navodi predlog za dalje povećanje zarada u javnom sektoru, protiv čega Pokret Evropa sad nije, ali smatraju da to treba ostvariti na održiv način, ne zanemarujući i privatni sektor.

- Ovakvim pristupom dodatno se pravi jaz između zarada zaposlenih u javnoj upravi i privredi koja puni budžet, istakao je Spajić.

-  Krši se član 9 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji kaže: ,, Sredstva za zarade, u procesu planiranja Budžeta Crne Gore, mogu se povećati kada je budžet uravnotežen ili je ostvaren suficit, odnosno moraju smanjiti kad budžet ostvaruje deficit tekućeg budžeta preko nivoa od 2% bruto domaćeg proizvoda, naveo je Spajić kao šesti razlog.

Spajić zamjera i to što nema ni govora o reformi zdravstvenog sistema i to što se nastavlja sa eksponencijalnim rastom budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje.

- U budžetu nije pomenuta ni racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru, što je upravo ova Vlada najavljivala kao jednu od glavnih reformi. U kapitalnom budžetu nema ni jedan veliki i značajan projekat za Crnu Goru. Budžet kojim se projektuje zaduženje za finansiranje tekuće potrošnje, rast deficita i rast javnog duga, a da pritom nije ponuđena nijedna konkretna reforma, mjera ili veliki infrastrukturni projekat, nije održiv i ne bi trebao dobiti podršku poslanika, naglasio je na kraju Spajić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 05:00