Милојко Спајић / - Милојко Спајић
07/04/2022 u 21:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Санкције Русији биће велики удар на економију и туризам Црне Горе

Он тврди да је МВП доносило одлуке о санкцијама током прошле године и да тај ресор ту води главну ријеч

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић казао је у емисији "Начисто" на ТВ Вијести да сматра да ће санкције Русији донијети велики удар на економију и туризам Црне Горе.

 - Имамо 23 одсто туриста који долазе са простора Русије и Украјине - додао је он.

Спајић је рекао да се десио неспоразум између Кабинета премијера и Министарства вањских послова, гдје постоје два различита приступа увођењу санкција.

Он тврди да је МВП доносило одлуке о санкцијама током прошле године и да тај ресор ту води главну ријеч.

- Поента кабинета предсједника Владе је да треба да се настави та пракса -  нагласио је Спајић.

Око десетак хиљада људи могло би да буде запослено у крипто индустрији

Етеријум фондација се тренутно налатзи у Швајцарској и тренутно оперирају по највећим свјетским стандардима. Уколико прође овај закон постоји шанса да један дио или сателит компаније дођу у Црну Гору.  То би се пуно осјетило код нас. Имам пројекцију да би око десетак хиљада људи могло да буде запослено у крипто индустрији, рекао је министар финансија и социјалног старања.

 - Сваки дан се прометује око 300 милијарди долара криптовалута. Ако Црна Гора има БДП од неких пет милијарди еура, уколико додамо једну милијарду еура да прође кроз економију, ви ћете имати раст од 20 одсто, што је сразмјерно туризму. Потенцијал је огроман. Ми смо се укључили у трку са Британијом, Америком, Швајцарском... И позиција нам је јако добра -  тврди Спајић.

Нагласио је и да имају визију Црне Горе која ће да буде напредна држава, гдје ће омладина да ради за високе плате, али не да ради у државној управи и не ради ништа.

 - Црна Гора има пуно младих људи који су у криптовалутама међу првима у свијету. Ти људи желе да се врате у Црну Гору -  рекао је Спајић.

Блокчејн је технологија која омогућава трансакције и комуникацију без посредника, објаснио је Спајић.

 - То је битно јер је финансијски сектор у многим инстанцама је блокирао, беспотребно се додавало административних препрека. Имате слање новца за легитимне ствари гдје имате много административних препрека и много проблема када желите да са лакоћом располажете са својим новцем и то рјешава блокчејн. Kриптовалуте су само дериват тога, имате Етеријум који омогућава паметне уговоре, то су уговори који се сами извршавају -  објаснио је.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:08