/ Милојко Спајић
08/10/2021 u 12:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић скинуо ознаку тајности са хеџинга

Из МФСС је потом саопштено да имају намјеру да објаве документацију, али да постоје ограничења у уговорима

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић скинуо је ознаку тајности са документације за хеџинг аранжман за кредит за изградњу дионице аутопута Смоковац Матешево и одобрио Акцији за социјалну правду комплетну документацију у вези овог уговорног аранжмана.

- Тиме је испунио јавно обећање дато прије непуних два мјесеца да ће ознаку тајности скинути када његов ресор са банкама успије да превазиђе уговорна ограничења, а АСП поздравља тај проактивни приступ министра финансија, јер је такав приступ у јавном интересу. Ово посебно што је, након раније објаве документације о последњој бонд емисији, као и континуираних информација о потрошњи новца из државне касе, укључујући објаву у читљивом формату, за мање од годину дана у проактивности објаве података Министарства финансија и социјалног старања (МФСС) учињено више, него за читав период од проглашења независности. Са таквом праксом је потребно наставити. Хеџинг аранжман тиче се заштите јавних финансија од валутног ризика, јер је кредит за финансирање аутопута Бар-Бољаре, дионица Смоковац Матешево, уговорен у америчким доларима. Спајић је раније саопштио да је приликом отплате прве рате кинеског кредита уштеђено непуних 4 милиона, те да би на годишњем нивоу уштеда због уговореног хеџинга могла бити око 8 милиона еура. АСП је 19. августа објавила да је документација за хеџинг проглашена тајном због заштите репутационог ризика земље, након што је одбијен њен захтјев да јој се достави комплетна документација. Из МФСС је потом саопштено да имају намјеру да објаве документацију, али да постоје ограничења у уговорима, која у разговорима са банкама покушавају да превазиђу- саопштила је Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду.

АСП је, након непуна два мјесеца, упутила нови захтјев за слободан приступ информацијама да јој се достави документација о хеџингу и он је сада одобрен. МФСС је одобрило 14 појединачних докумената, као и сва рјешења, којима је скинута ознака тајности.

. Објављивање оригиналне документације на интернету, путем било којег интернет медија, укључујући друштвене мреже, могло би да наруши стечени углед и повјерење које Црна Гора као партнер засигурно ужива код домаћих и иностраних банака, што потврђују успјешно реализоване трансакције у претходном периоду- каже се у пропратном акту рјешења.

Како се даље наводи, неприкладно поступање са документацијом могло би довести до ситуације да банке имају приступ информацијама једне о другима, нарочито у погледу карактеристика одређеног производа и финансијских детаља који су везани за њих, те да се тиме наруши и концепт интелектуалне својине и тржишне конкуренције.

- Услови пословања преговарани су са сваком банком појединачно, те би у случају да банке имају увид у детаље понуде једни других, могле промијенити приступ у каснијим трансакцијама и ући у преговоре са Црном Гором из значајно неповољније позиције за Црну Гору- додаје се у пропратном акту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:30