Спајић / Фото: Јутјуб
12/03/2022 u 13:11 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Предлажемо повећање процента смањења акциза на гориво до 40 одсто

МФСС предлаже и да се привремено укине ПДВ на брашно и јестиво сунцокретово уље, односно да се са стопе од седам смањи на нулти ниво. Предлаже и да се и за со смањи ПДВ са 21 на 7 одсто, колико износи и за шећер

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић казао је да је Министарство финансија и социјалног старања предлаже повећање процента смањења акциза на гориво до 40 одсто.

image

Предлози владиних мјера

- Влада ЦГ

Такође, како је истакао Спајић, Министарство финансија и социјалног старања предлаже да се привремено укине ПДВ на брашно и јестиво сунцокретово уље, односно да се са стопе од седам сањи на нулти ниво. МФСС, такође, предлаже да се и за со смањи ПДВ са 21 на 7 одсто, колико износи и за шећер.

image

Предлози владиних мјера

- Влада ЦГ

- Поред повећања зарада, кроз програм "Европа сад", те значајно већег издвајања за агробуџет из националних средстава, предлажемо додатне мјере подршке привреди и грађанима, као одговор на негативне ефекте које рат у Украјини има на црногорску економију, прије свега на раст цијена и животни стандард грађана - казао је министар финансија и социјаног старања.

Спајић је подсјетио да је два пута до сада предложена мјера да Влада интервентно дјелује управо у оваквим ситуацијама неконтролисаног скока нафтних деривата.

- Тај скок сирове нафте се десио на 130 долара и због њега смо имали овај скок цијена који је најављен. Међутим, тај скок цијена је пао на 109 долара. Те турбуленције ће се дешавати на тржишту, али ми желимо да Влада не буде у нашој позицији да нема могућност да дјелује у таквој позицији, него желимо да оставимо легат било коме у будућности да не мора да се нађе у тешкој ситуацији у којој смо се ми налазили и као Влада и као грађани - навео је Спајић на данашњој  конференцији за медије.

Он је рекао да Црна Гора има "конзервативну" монетарну политику која не подстиче инфлације.

- Инфлација у Црној Гори је у потпуности увозна, јер практично немамо своју производњу и пољопривреду - закључио је Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:15