Милојко Спајић / - RADE KOPRIVICA
23/11/2021 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић у посјети Луксембургу

У току посјете биће потписан Уговор о кредитном аранжману између Европске инвестиционе банке и Инвестиционо-развојног фонда А.Д. Црне Горе за финансирање малих и средњих предузећа, климатских и приоритетних пројеката ВИ

Министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић, боравиће у првој радној посјети Луксембургу у периоду од 23-24. новембра, како би се састао са представницима ЕИБ-а, које предводи потпредсједница Лилиана Павлова, одговорна за пословање у Црној Гори.

У току посјете биће потписан Уговор о кредитном аранжману између Европске инвестиционе банке и Инвестиционо-развојног фонда А.Д. Црне Горе за финансирање малих и средњих предузећа, климатских и приоритетних пројеката ВИ.

- Црна Гора и ЕИБ имају развијену сарадњу, а од почетка пандемије ЦОВИД-19, ЕИБ је уложила 100 мил € за подршку црногорским компанијама. Нови финансијски оквир, на укупан износ од 150 мил €, који ће започети своју реализацију кроз Уговор у износу од 50 мил € представља континуитет успјешне сарадње, која се сада, осим финансирања предузетника и општег сектора микро, малих и средњих предузећа, средње капитализованих предузећа, предузећа јавног сектора и великих предузећа, шири и на пројекте климатског ублажавања и климатске адаптације.

Приликом посјете планиран је и састанак са извршним директором Агенције за развој финансијског центра, Луксембург за финансије, господином Николасом Мацкелом, како би се разговарало о успостављању директне економске сарадње. Ова Агенција пружа велики број финансијских услуга, са посебним фокусом на повезивању инвеститора и тржишта широм свијета. Луксембург је најбогатија држава у ЕУ и једна од најбогатијих у свијету, са БДП-ом по глави становника од преко 110 000 $. Економија ове државе се базира на финансијским услугама које чине око 35% БДП-а и као такав, Луксембург представља најважнији банкарски сектор зоне Европске уније - наводи се у најави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:54