/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
27/05/2022 u 08:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Задужење је непотребно, а дефицит никад нижи

Ако се сјећате ми смо у закону у буџету рекли да ћемо се задужити 70 милиона на за амандмане већине и нема потребе за ребалансом и за задуживањем, каже бивши министар

Након усвојеног техничког буџета, Влада планира да пред Парламент изађе и са суштинским за крај јула. Бивши министар финансија Милојко Спајић за ТВЦГ каже да након онога што су оставили иза себе није потребно ни размишљати о суштинском ребалансу, али ни о новом задужењу, преноси Портал РТЦГ. 

У прилог томе, каже Спајић, стоје бројке које је актуелни Александар Дамјановић објавио за први квартал.

Умјесто уобичајеног махања заставама, ових дана свједочимо махању подацима о стању државне касе. Прорачун је да имамо мање новца него што смо мислили.

Александар Дамјановић најавио је ребаланс буџета крајем јула. Спајић сматра да је суштински ребаланс непотребан што, како тврди, доказују бројке.

- Министарство финансија је објавило официјалне податке, дефицит од 0,7 посто за четири мјесеца, три посто прошле године- наводи Спајић.

И док Дамјановић најаваљује ново задужење како бисмо прегурали годину, Спајић тврди да ни то није потребно. 

-За прва четири мјесеца прихода 70 милиона више него што смо планирали, не видим потребу за суштинским ребалансом и додатним задуживањем, ако се сјећате ми смо у закону у буџету рекли да ћемо се задужити 70 милиона на за амандмане већине и нема потребе за ребалансом и за задуживањем-каже Спајић.

Најаву за задужење код Међународног монетарног фонда, Спајић оцјењује као најлакши потез, за који, каже, није потребан посебан ангажман.

-Знате шта ће ММФ да тражи? Смањење плата и пензија, да дефицит добро стоји 0,7 посто, историјски минимум. Никад тако низак дефицит нисмо имали у историји- напомиње Спајић.

Управо је дефицит прије два дана био споран на сједници скупштинског Одбора за економију, финансије и буџет.

-Они могу да га представљају како хоће, бројке су за нама - дефицит 76 посто мањи од планираног, нисмо га планирали прије 10 година, него прије 5-6 мјесеци, приходи су добри- закључио је Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:37