Milojko Spajić / - GOV.ME
17/01/2024 u 20:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Zahvaljujući hedžingu rata za januar manja za 4 miliona eura

Ta ušteda će biti na pomoć građana Crne Gore

Crna Gora će platiti četiri miliona eura manje kamatu zahvaljujući hedžingu, saopštio je iz Daviosa predsjednik vlade Crne Gore Milojko Spajić.

On je kazao da je do smanjenja kamate došlo jer smo "upravo završili transakciju hedžinga".  

- Imamo sjajnu vijest od Ministarstva finansija iz Crne Gore. Upravo smo završili transakciju hedžinga i naša rata za 21. januar biće 4 miliona manja nego što je trebalo da bude. Ta ušteda će biti, naravno, na korist građana Crne Gore i biće velika pomoć ove godine - saopštio je premijer Milojko Spajić na mreži X.

Hedžing je instrument koji nam je pomogao, kako je objasnio premijer, da Crna Gira smanji kamatnu stopu sa 2 na 0.98 odsto

- Već u januaru ćemo imati zaštitu od svih valutnih rizika - saopštio je premijer Spajić.

On je pojasnio da je to propušteno da se uradi u julu prošle godine u mandatu 43. Vlade kada je postojala prilika za produženje prethodnog aranžmana koji je zaključio kao ministar finansija i socijalnog staranja.

Naime, Crna Gora je uspjela da ugovori hedžing aranžman i da ponovo od valutnog rizika osigura dug države. Kompletan iznos kreditnog aranžmana za autoput Bar-Boljare je zaštićen do kraja otplate duga kineskoj EXIM banci, do 2035. godine, uz mogućnost redefinisanja uslova nakon 2 godine.

Novi hedžing ugovoren je sa četiri banke (evropske i američke) koje su imale najprihvatljivije uslove.

Cijeli proces je sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima ISDA (Međunarodna asocijacija za transakcije sa svopovima i finansijskim derivatima).

 Ovo je veliki uspjeh za državu Crnu Goru sa kreditnim rejtingom B/B1, čime se potvrđuje aktivno i odgovorno upravljanje javnim dugom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 02:16