Изградња мХЕ стопирана крајем 2020. године / Архива Дана
23/03/2022 u 13:29 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спор између Декара и државе због раскида уговора о концесији на Љевишкој ријеци: Влада тражила да изграде електрану за 60 дана

Рок од 60 дана да изграде мХЕ, коjи им jе дала држава, како су навели у тужби, непримjерен је, те им jе тиме само дато до знања да желе да изађу из уговора, наводи се у тужби подгоричке компаније Декар

Рочиште по тужби компаније Декар против државе због раскида уговорa за градњу мале хидроелектране на ријеци Љевишци у Колашину одложено је док се не прикупе налази вјештака економске, грађевинске и електро струке. У наредном периоду, такође, одредиће се и термин када ће вјештаци изаћи на локацију ове незавршене мХЕ како би прикупили податке.

Висина обештећења коју компанија Декар тражи од државе још није позната. Декар је тужбу поднио против државе крајем новембра 2020. године.

Компаниjа Декар, у власништву подгоричког бизнисмена Момчила Мирановића, поднијела је тужбу због раскинутог уговора о концесиjи за мХЕ на Љевишкоj риjеци, оптужуjући државу да jе несавjесна страна у уговору jер jе остваривање њиховог права зависило од реализациjе обавеза другог концесионара. Рок од 60 дана да изграде мХЕ, коjи им jе држава дала, како су навели у тужби, непримjерен је, те им jе тиме само дато до знања да желе да изађу из уговора.

У тужби се такође наводи и да држава у просторно-урбанистички план није унијела ову мХЕ, као ни прикључни далековод који је требало да уради компанија "Кол енерџи", а који је требало да повеже ове двије мХЕ.

– Издала нам је непотпуно УТУ, а када смо се накнадно обратили за издавање УТУ за прикључни далековод, није нам издала. Држава преко ЕПЦГ није омогућила мјерење произведене енергије од мХЕ на прагу електране, како је то правилник прецизирао и како је то омогућила другим концесионарима. Приликом прописивања услова за прикључење, ЕПЦГ је прописала вишеструко већи пречник далековода него што је то нама било потребно, јер прописивање таквог пречника изискује веће финансијско улагање, због чега смо се жалили Регулаторној агенцији за енергетику, која је поништила то решење – наводи се у овој тужби.

Обештећења инвеститора неминовна

Пет компанија, које су требало да изграде мале ХЕ, тужиле су државу након што су крајем 2020. године раскинути уговори. Узрок раскида уговора, како су истицали из Министарства капиталних инвестиција, проистекао је из дугогодишњег непланског приступа изградњи мХЕ, коjи jе у континуитету занемаривао основне друштвене и еколошке сегменте, на рачун подстицања поjединаца у цjелокупном ланцу. Из овог ресора су тада истакли да је обештећење инвеститора неминовно, те да ће се о висини одлучивати у судским поступцима. Због изградње ових мХЕ, мјештани села која гравитирају овим ријекама, протестовали су готово сваке недјеље.

У тужби је наведено и да држава у девет наврата није одговорила, а међу тих девет двије су се тицале мораторијума о истицању рокова из уговора.

– Држава се обавезала чланом 18 тог уговора да ће преко својих институција омогућити прикључење мХЕ на електро-енергетски систем, што није урадила. Држава која је пратила реализацију свих концесија, ништа није урадила да дође до реализације мХЕ Раштак, на коју је предвиђено прикључење овог објекта. На крају је задала немогуће услове, преко Министарства економије, а то је да за 60 дана завршимо изградњу објекта и прикључимо на мХЕ која није ни изграђена – истиче се у тужби.

Осим ових услова, компанија Декар доставила је банкарску гаранцију од 270.000 еура, иначе би у супротном био раскинут уговор.

Према раниjим наводима, инвестициjа ове мХЕ снаге 0,98 мегавата проциjењена jе на 1,7 милиона еура.

Декар је процедуре за градњу покренуо jош 2012. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:46