EPCG Željezara Nikšić / - RADE KOPRIVICA, VLADA CG
19/03/2023 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spremna instalacija prvih megavata solarne elektrane na krovu Željezare

Plan je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od deset MW, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija

Na krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Željezari već do juna biće instalirani prvi megavati solarne elektrane, saopštili su za Javni servis menadžmenta nove komanije EPCG –Željezara Nikšić.

Plan je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od deset MW, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija, prensi portal RTCG.

Nepun mjesec od otvaranje Željezare atmosfera je radna oko fabrike i u njoj. Za sada oko 200 radnika sređuje fabrički krug i sa puno elana čeka dalje poteze novog menadžmenta.

"Kad vidimo neku budućnost onda elan postoji, ništa nije teško", kazao je radnik EPCG Zdravko Todorović.

Ratko Gardašević, takođe radnik, navodi da im je vrijeme prošlo brzo.

"Prošlo nam je vrijeme brzo, radno je kao što vidite, svakodnevno, akcenat je dat na čišećenje kruga fabrike i sređivanje hala. Takođe i ostali prateći radoovi što prate ove pripreme za neki novi početak nekih novih djelatnosti", naveo je Gardašević.

Prioritet menadžmenta je što hitnija izgradnja solarne elektrane snage deset MW u fabričkom krugu. Projekat je spreman, a prvi megavati biće isporučeni sa krova neakadašnjeg pogona Vučionice.

"Nadamo se da ako budemo brzo radili, da ćemo za neka tri do četiri mjeseca, baš u punoj sezoni sunca i insolacije imati elektranu na mreži i početi prihodovati značajna sredstva od nje", rekao je predsjednik Borda direktora EPCG –Željezara Nikšić Marko Perunović.

Izvršni direktor EPCG–Željezara Nikšić Đorđije Đukanović saopštio je da za elektranu koju bi instalirali od deset MW to bio prihod od oko dva miliona EUR godišnje.

"Za elektranu koju bi instalirali od deset MW to bi bio neki prihod od oko dva miliona EUR godišnje, čime bi apsolutno mogli da servisiramo radnu snagu. Znači taj dio bi išao kao neka sigurnost fabrike a ostalo bi dolazilo kroz nove vrijednosti i programe", kazao je Đukanović.

U menadžmentu tvrde da se radi i na drugim programima i djelatnostima. Tako će se u pogonu nekadašnjeg Radventa uskoro proizvoditi metalne konstrukcije različitih namjena.

"Bili smo u Srebrnici i Konjicu gdje postoje savremene cinkaone. Znači, cinkovanje cemo raditi za potrebe EPCG za izradu dalekovoda, stubova, koje možemo mi da radimo, sve metlane stubove koje traže. U fazi smo nabavke opreme za proizvodnju bankina jer ide nova faza autoputa tako da nismo čekali nego smo odmah ušli u aktivnosti", saopštio je Đukanović.

Perunović je objasnio da će podkonstrukcije koje će koristiti za krovove hale Vučionice pozajmiti od EPCG koja već to ima na svom stanju da bi što prije završili posao.

"Sve ostale konstrukcije, čelične, za elektrane na zemlji, kao i podkonstrukcije radićemo u svojoj konstruktivnoj radionici", rekao je Perunović.

Ono što je jasno da se čelik do daljneg neće proizvoditi u nekadašnjoj fabrici čelika.

"Bazna proizvodnja je nešto to nam i po zakonskoj regulativi i u samom procesu terenutno nije u fokusu. U fokusu su nam je što više novih radnih mjesta da bi čitav ovaj dio grad preživio a i sami Nikšić", kazao je Perunović.

Nakon devet mjeseci borbe i protesta, i decenija neizvjesnosti, radnici novoj upravi daju novu šansu.

"To što se bude tražilo od nas radićemo kvalitetno, koliko znamo, ali vidim da smo spremni da odradimo veliki dio posla", naveo je Gardašević.

Izgradnja soalrne elektrane koštaće oko deset miliona EUR, a novac će biti obezbijeđen kroz kreditno zaduženje. EPCG je kupila Željezaru od Turaka za 20 miliona EUR.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 02:57