/ - Фото: МЕК
16/12/2021 u 15:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спремни дочекујемо зимску сезону

Марко Вукашевић, в.д. директор Директората за инвестиције у туризму, истакао је да се на сјеверу Црне Горе реализује велики број развојних пројеката који се тичу унапређења туристичке инфраструктуре.

На V сједници Координационог тијела за припрему и праћење туристичких сезона оцијењено је како су у претходном периоду уложени огромни напори у циљу реализације што успјешније зимске туристичке сезоне.

У прилог добрим најавама иду и повољне временске прилике са снијежним падавинама због којих у ски центрима спремно чекају званичан почетак сезоне. Из Скијалишта Црне Горе најављено отварање Ски центра “Колашин 1600” за 18. децембар. Више пута наглашени приотитети су очување здравља и побољшање доживљаја туриста и услуге на свим нивоима. 

Представници туристичке привреде и институција које су директно и индиректно укључене у реализацију туристичких сезона говорили су о реализованим активностима које ће допринијети што бољој зимској сезони. Ту спадају инфраструктурни пројекти реализовани у оквиру Скијалишта, побољшање путне инфраструктуре, али и боља комуникација свих надлежних служби на националном и локалном нивоу како би потенцијални изазови били што ефикасније ријешени. 

Током Сједнице говорено је о тренутној епидемиолошкој ситуацији, али и усаглашавању мјера тако да у сусрет сезони одражавају баланс између туристичке активности и здравља становништва. 

-Улазимо оптимистички у ову сезону. Раније је усвојен План припреме сезоне, са јасно сублимираним обавезама учесника. Модел који смо примијенили током љетње сезоне, треба да имплементирамо и сада, јер он нуди wин-wин солуције за све актере”-поручила је в.д. директорице Директората за развојне политике у туризму мр Александра Гардашевић-Славуљица.

Марко Вукашевић, в.д. директор Директората за инвестиције у туризму, истакао је да се на сјеверу Црне Горе реализује велики број развојних пројеката који се тичу унапређења туристичке инфраструктуре. 

-У току је изградња жичара, скијашких стаза, система за вјештачко осњежавање, базних станица, приступних путева и друге пратеће туристичке инфраструктуре, као и обезбјеђивање механизације за несметани рад ски центара. Ипак, одговорност свих морамо дефинисати и дјеловати промптно- казао је Вукашевић. 

Координираним радом и квалитетном дискусијом донешен је низ закључака у циљу унапријеђења туристичке понуде, како у погледу комуналних дјелатности и обезбјеђивања проходности путева ка скијалиштима, тако и безбједности у саобраћају и поштовања епидемиолошких мјера. 

Додатно, препознате су активности локалних самоуправа, које су доминантно усмјерене ка развијању сопствених микро туристичких производа, као битног сегметна свеукупне понуде дестианције. Активирањем свих потенцијала, очекује се додатна диверзификација понуде, продужетак периода боравка гостију, као и њихово квалитетније искуство што је и главни циљ ове сезоне. 

Као један од главних закључака је упућивање јавног апела на поштовање епидемиолошких мјера прописаних у циљу сузбијања ЦОВИД-19 вируса, али и неопходност да се у конструктивним разговорима са Министарством здравља и ИЈЗЦГ дође до квалитетног рјешења које би помирило потребе привреде и очекивања туриста. 

Подсјећамо, задатак Координационог тијела јесте да у сарадњи са свим учесницима у формирању туристичког производа, обезбиједи услове за несметано одвијање туристичких сезона, кроз мјере и активности на припремама, као и за минимизирање проблема који се испољавају током трајања сезона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:54