Марко Чадеж / - Н1
26/05/2022 u 23:16 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Српска привредна делегација у јуну у Црној Гори

Црна Гора треба да постане логистички хаб за овај дио Европе и региона, што ће омогућити извоз робе из Србије широм свијета“, рекао је предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж

Предсједник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж најавио је да ће српска привредна делегација посјетити Црну Гору половином јуна и са званичницима и привредницима те земље разговарати о унапређењу како је оцијенио, иначе добре економске сарадње.

Чадеж је после састанка са министром економског развоја и туризма Црне Горе, Гораном Ђуровићем оцијенио да постоји значајан потенцијал за сарадњу двије привреде, посебно у секторима енергетике и логистике и коришћењу потенцијала које нуди Лука Бар.

„Мислим да се сада створила нова могућност да олакшамо привредама да још боље раде. Из Србије у Црну Гору одлазе да инвестирају јако добри привредници, а у питању су инвестиције које ће омогућити Црној Гори да постане логистички хаб за овај дио Европе и региона, што ће омогућити извоз робе из Србије широм свијета“, рекао је Чадеж а пренијела ПКС.

Министар економског развоја и туризма Црне Горе потврдио је да ће премијер те земље Дритан Абазовић учествовати на Самиту Отворени Балкан на Охриду почетком јуна и додао да је Црна Гора спремна да чује које све бенефите нуди та иницијатива.

"Желимо да сарадњу, која је квалитетна и добра, подигнемо на још виши ниво. Подржавамо сваку иницијатива која иде у прилог томе да се укидају баријере међу привредама. Сагледаћемо све предности и мане Отвореног Балкана и сходно томе ће Влада Црне Горе донијети одлуку", рекао је Ђуровић.

По подацима ПКС, робна размјена између Србије и Црне Горе у првом кварталу износила је 220,9 милиона еура што је повећање од 31,7 одсто у односу на исти период 2021.

Извоз у Црну Гору износио је 197,4 милиона еура или 29,2 одсто више у односу на исти период претходне године, док је увоз из Црне Горе већи за 51,7 одсто у односу на прва три мјесеца прошле године и износио је 23,5 милиона еура, па је остварен суфицит у робној размјени двије земље у висини од 173,8 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:11