Vladimir Đukanović / -BIZLIFE.RS
08/06/2023 u 07:13 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Srpski vuk“ sa Vol strita Vladimir Đukanović: Ekonomiјe rastu, ali se standard srozava

Crna Gora, ali i sve zemlje regiona, ne mogu da ostvare svoj pun kapacitet, koji je ionako mali, dok ne riješe probleme sa državnim firmama koje su, kako kaže, izvor korupcije i manjka rasta produktivnosti, smatra Đukanović

Sve dok traje inflacija teško možemo govoriti o oporavku zemalja Zapadnog Balkana, kazao јe Vladimir Đukanović, poznatiji kao "srpski vuk" sa Vol strita, koji je godinama radio u JP Morganu, a dobar dio svog života proveo je u društvu svjetske biznis elite.

– Ekonomije u Evropi i regionu imaju rast ali životni standard se i dalje srozava. Ovaj trend će trajati dok traje rat u Ukrajini i ako se deglobalizacija uspostavi. To neće biti dobro za globalni rast jer nema kompetitivne prednosti da donese najbolje proizvode po najboljim cijenama – rekao je Đukanović u intervјuu Bankaru.

Mišljenja je da Crna Gora, ali i sve zemlje regiona, ne mogu da ostvare svoj pun kapacitet, koji je ionako mali, dok ne riješe probleme sa državnim firmama koje su, kako kaže, izvor korupcije i manjka rasta produktivnosti.

– Privatni sektor i dalje mora da vuče prosjek za oba. To vam je kao da ste se pojavili na takmičenju plivanja sa kamenom oko vrata. Reforme koje se rade u okviru pritisaka Evropske unije su duplo golo. Taj ekonomski sistem je zastario i neprikladan je za radikalne tehnološke promjene, a mi ni njemu nismo u stanju da se u potpunosti prilagodimo – kazao je Đukanović.

Ono što je izvjesno, kaže, u narednom periodu nas očekuje dalji rast kamatnih stopa na kredite. To znači da ćemo se u godinama pred nama zaduživati skuplje.

Posljednje tri godine krize pravile su problem i onima koji su imali neku vrstu ušteđevine. Kako bi novac zaštitili od inflacije, mnogi su se odlučivali da ga u nešto investiraju. Mali je procenat onih koji su ga uložili na berzu, dok je ogromno interesovanje i dalje za tržište nekretnina.

– U našem regionu to se radi isključivo zbog manjka alternative. Nekretnine su rizičnije i operativno komplikovanije od pasivnog ulaganja u berzu. Da ste 80-ih godina prodali stan u Beogradu od 100 m2 recimo za 50.000 dolara, danas biste imali 2.982.500 dolara. Jasna vam je razlika – kazao je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 12:49