Централна банка Црне Горе / - ФОто: ЦБЦГ
08/09/2021 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стабилност финансиjског система иста као прошле године, ризици постоjе

Констатовано jе да jе економска активност у еурозони у другом кварталу текуће године забиљежила раст од два одсто у односу на први квартал 2021, односно раст од 13,6 одсто у односу на други квартал 2020. године

Савjет за финансиjску стабилност саопштио jе током данашње сjеднице да jе стабилност финансиjског система на краjу другог квартала 2021. унаприjеђена у поређењу са стањем на краjу истог периода прошле године, али да постоjе ризици коjе треба помно пратити и коjима треба адекватно управљати у циљу очувања постигнуте стабилности.

На данашњоj сjедници су представљени прелиминарни резултати независне процjене квалитета активе (АQР-а) банкарског сектора у Црноj Гори, коjи даjу обjективан увид у здравље банкарског система у земљи. АQР jе изузетно важан инструмент за процjену стања финансиjске стабилности и смjера утицаjа ризика, а његови коначни резултати биће презентовани на конференциjи за штампу коjа ће бити организована наредне седмице.

У наставку сjеднице, разматрана jе Информациjа о стању финансиjске стабилности за други квартал 2021. године.

– Констатовано jе да jе економска активност у еурозони у другом кварталу текуће године забиљежила раст од два одсто у односу на први квартал 2021, односно раст од 13,6 одсто у односу на други квартал 2020. године. И економиjе САД-а и Кине су у другом кварталу ове године оствариле раст, у односу на претходни квартал, као и на годишњем нивоу –саопштено jе из ЦБЦГ.

Што се Црне Горе тиче, према прелиминарним подацима МОНСТАТ-а, остварен jе реални пад БДП-а од 6,4 одсто у првом кварталу 2021. у поређењу са истим периодом 2020. године.

Прогнозе међународних институциjа (ММФ, Свjетска банка и Европска комисиjа) указуjу на очекивани раст БДП-а у текућоj години

У поређењу са истим периодом 2020. године, у другом кварталу 2021. jе забиљежен раст индустриjске производње (10,6 одсто) и промета у трговини на мало (22,5 одсто).

– Туризам jе забиљежио значаjан опоравак, па jе тако броj долазака туриста, према прелиминарним подацима, у првих шест мjесеци 2021. године, био за 61 одсто виши у односу на исти период претходне године, а броj ноћења за 115,5 одсто – наводи ЦБЦГ.

Изворни приходи буџета за првих шест мjесеци 2021. године, према прелиминарним подацима Министарства финансиjа и социjалног старања, били су за 1,8 одсто виши од планираних, односно за 5,3 одсто виши у односу на упоредни период претходне године.

– Буџетски расходи били су за 8,3 одсто нижи у односу на план, односно за 1,5 одсто нижи у поређењу са првих шест мjесеци 2020. године. Као резултат ових кретања, буџетски дефицит за шест мjесеци ове године био jе за 38,4 одсто нижи од плана, односно за 25,1 одсто нижи у поређењу са истим периодом претходне године – саопштено jе из ЦБЦГ.

Стање на банкарском тржишту у првоj половини 2021. године карактерисало jе раст активе, капитала и депозита, док jе забиљежен благи раст учешћа неквалитетних кредита у укупним кредитима, тj. НПЛ-а коjи jе, на краjу другог квартала ове године, износио 5,7 одсто, што jе 0,25 процентних поена више у односу на краj првог квартала.

–Ово jе директна посљедица кризе изазване пандемиjом Ковид-19, коjа jе снажно погодила домаћу економиjу и прелила се на финансиjски сектор, гдjе jе њен утицаj значаjно ограничен и ублажен, захваљуjући мjерама коjе jе ЦБЦГ благовремено имплементирала – наводи ЦБЦГ.

У другом кварталу ове године забиљежен jе наставак раста кредитне активности банака. У првих шест мjесеци 2021. привреди jе одобрено 266,8 милиона еура нових кредита, што jе за 22,1% више у односу на исти период 2020. године.

Директор Фонда за заштиту депозита Предраг Марковић упознао jе чланове Савjета са подацима о расположивим средствима Фонда.

– Постоjећа средства, уз расположиву кредитну линиjу ЕБРД-а, представљаjу додатну гаранциjу за сигурност депозита–саопштено jе из ЦБЦГ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:52