/ - SDP
19/09/2023 u 14:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanić: Ako Vlada ne smanji akcize gorivo će biti dva eura, pa slijede nova poskupljenja

On je kazao da je potrebno iskoristiti antiinflatornu mjeru, koja je Vladi na rasploganju, i smanjiti nivo akciza za iznos povećanja cijena u prethodna 3 mjeseca

Ukoliko se nastavi sa neodgovnim ponašanjem Vlade Dritana Abazovića kad su u pitanju akcize na gorivo, cijena na pumpama će u narednih mjesec dana probiti psihološku barijeru od 2 eura za litar, čime će se stvoriti još jedna spirala poskupljenja skoro svih roba i usluga u Crnoj Gori- saopštio je član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

On je kazao da je potrebno iskoristiti antiinflatornu mjeru, koja  je Vladi na rasploganju, i smanjiti nivo akciza za iznos povećanja cijena u prethodna 3 mjeseca.

- Time bi se izbjegla situacija u kojoj bi novi talas poskupljenje doveo do sve težeg obezbjeđivanja osnovnih životnih namirnica i plaćanja računa za desetine hiljada crnogorskih porodica. Najvažniji element za ovu odluku, kad je su u pitanju javne finansije, je  činjenica da su prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni u iznosu od 171,5 mil. eu i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. eu ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine. Tako da i eventualno smanjenje akciza za 50% ne bi ugrozilo plan naplate za ovu godinu, odnosno, već sada je izvjesno da bi taj plan bio značajno prebačen- naveo je Stanić.

Smatra da se vlast u proteklih nekoliko mjeseci ponaša poput turističke agencije koja ispunjava mladalačke želje za obilzak svijeta, i zaključuje da je potrebno se posvetiti barem malo stvarnim potrebama građana i crnogorske privrede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 03:27